Ga naar hoofdinhoud

Energik organiseerde warmtepompevenement

Foto: copyright Luminus

Het Koelplatform, overkoepeld door Energik organiseerde recent een evenement over warmtepompen. Daar kwamen verschillende praktijkvoorbeelden aan bod die je terugvindt in PompNL nr. 2 2025. Maar ook de standhouders deelden hun nieuws dat we je hier niet willen onthouden.

Koelmiddelen

Momenteel worden volgens Elias Vieren, doctoraatsstudent (voorstadium van PhD) aan de UGent en gespecialiseerd in warmtepompen, zowel natuurlijke als synthetische koelmiddelen gebruikt. “De trend gaat naar natuurlijke koelmiddelen want de synthetische koelmiddelen hebben nog een hoge Global Warming Potential (GWP) of ze leiden tot de formatie van een type PFAS (meer specifiek TFA). Maar sommige natuurlijke koelmiddelen, zoals de groep van koolwaterstoffen, zijn ontvlambaar en ammoniak is vooral toxisch.”

Vieren ziet het vaakst dampcompressiewarmtepompen gebruikt in de industrie met zowel synthetische als natuurlijke koelmiddelen. “Maar zeker dat ontvlambare vereist aanpassingen in het ontwerp en Atex-gecertificeerde componenten.”

Warmtepompen

Entras ontwikkelt software voor optimalisatie van energieprocessen. “Wij helpen de industrie om stappen te ondernemen in de energietransitie”, zegt Filip Tysebaert, Business Advisor bij Entras.

Energik organiseerde warmtepompevenement

“Warmtepompen vormen een belangrijk onderdeel van elektrificatie. Daarbij met je rekening houden met de huidige energiemix, bijvoorbeeld het gebruik van zon en wind op het juiste moment. Onze software verschaft inzicht om de processen realtime aan te sturen rekening houdend met de energieprijzen. Voor een lagere CO2-afdruk en je portemonnee.”  

Bart Van den Brande, Sales Engineer Flanders Belgium van Armstrong International vertelde over hun nieuwe vestiging in Herstal. “De werkzaamheden van het nieuwe project, ondersteund door het Innovatiefonds van de Europese Commissie, starten naar verwachting deze zomer. In Herstal willen we vanaf 2027 industriële warmtepompen tot 120°C produceren, een equivalent van 50 MW/jaar aan hogetemperatuur industriële warmtepompen. Dat vormt een onderdeel van onze wereldwijde plannen voor een productie-uitbreiding van meer dan 200 MW. Er komen extra banen in Herstal, zowel op de productielocatie als in onze Europese verkoopkantoren.”

Waterbehandeling

Lubron Water Technologies realiseerde naar eigen zeggen al heel wat projecten op het vlak van waterbehandeling van koeltorens en stoomketels. “Om water- en chemicaliënverbruik te verminderen, maken we gebruik van omgekeerde osmose (RO) als voorbehandeling”, legt Christophe Vandenkerchove van Lubron uit. “Via RO verwijderen we de mineralen zodat we zoutarm water kunnen aanleveren. We houden ons sowieso bezig met het optimaliseren en vooral reduceren van handelingen met chemicaliën. Daarvoor kiezen we dan ook aangepaste systemen. Denk aan dubbelwandige IBC units en drumtainers voor eenvoudig en veilig transport/handeling.” 

Energik organiseerde warmtepompevenement

Ze gebruiken verschillende pompen, grotendeels frequentiegestuurde pompsets. “Daarnaast helpen we onze klanten met het legionellabeheer van hun (koel)systemen, hetgeen terecht steeds meer aandacht krijgt.”

Het totale plaatje

Bitzer ontwikkelde het laatste jaar compacte schroefcompressoren voor hoge temperatuurtoepassingen die met natuurlijke koudemiddelen kunnen werken. Maar het bedrijf doet ook mee aan een Europees project voor geothermie.

Luminus Solutions vertelde dat het bedrijven begeleidt in de transitie naar duurzamere oplossingen door bijvoorbeeld de integratie van warmtepompen. “We denken alleen dat niet de warmtepomp op zich de oplossing biedt maar dat je de totale energetische balans moet onderzoeken en optimaliseren”, verklaart Ben Segers, Sr. Project Development Manager bij Luminus Solutions. “Wij ondersteunen klanten vanaf design tot de uitvoering en opvolging hiervan.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!