Ga naar hoofdinhoud

Welzijn personeel de basis voor bedrijfsgroei

Een bedrijfsbezoek in combinatie met een gastles vormt een ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met het echte werk. Deze vmbo-klas krijgt ‘acces all areas’ bij een afvalenergiecentrale. Doe-activiteiten maken een bedrijfsbezoek extra boeiend. Foto: Techniekbeeldbank.nl

Zowel Wageningen University als ABNAmro stonden onlangs stil bij de invloed van het welzijn van personeel op de bedrijfsvoering. Je weet natuurlijk al lang dat personeel ‘pamperen’ om ze te behouden in deze tijd van krapte moet. Maar nu onderschrijft onderzoek dat.

Welzijn personeel

ABN AMRO verwacht voor de meeste sectoren een voorzichtig herstel dit jaar dat in 2025 verder doorzet. Naar verwachting kampen ondernemers met een structureel tekort aan arbeidskrachten, mede door de vergrijzing.

Werkgevers moeten daarom inzetten op een hoger welzijn van hun medewerkers. Niet alleen om eenvoudiger personeel te werven en langer vast te houden maar ook om de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Arbeidsmarkt structureel krap

Hoewel de economie sinds eind 2022 nauwelijks groeide, blijft de arbeidsmarkt heel krap. De werkloosheid steeg marginaal van 3,5 naar 3,6 procent. Ondernemers beschouwen een tekort aan arbeidskrachten nog altijd als verreweg de belangrijkste belemmering voor verdere groei, zo blijkt uit de Conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de vergrijzing kunnen personeelstekorten tot 2040 verder toenemen. In dat jaar piekt de vergrijzing, zo verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

Sleutel tot groei

Het welzijn van medewerkers is om meerdere redenen belangrijk. Natuurlijk zullen tevreden medewerkers minder snel de organisatie verlaten. En wat te denken van mond-tot-mondreclame. Tevreden medewerkers werken als goede ambassadeurs van je bedrijf als ze bijvoorbeeld op feesten en partijen vertellen hoe leuk ze hun werk en je bedrijf vinden.

Misschien nog wel belangrijker: een hoger welzijn kan leiden tot een hogere productiviteit. Zo bleek in 2023 uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat een hoger werkgeluk leidt tot hogere productiviteit. Vooral bij complexere taken blijkt het effect groot en we weten allemaal dat veel banen door toenemende automatisering en gebruik van technologie steeds meer complexe taken omvatten. Een hoger werkgeluk kan er dus toe leiden dat met hetzelfde aantal medewerkers je meer kan produceren. Zeker in een hoogtechnologische, kennisintensieve economie. Het gegeven dat een hoger welzijn volgens onderzoekers leidt tot lager verzuim komt daar nog eens bovenop. 

Welzijnverbetering

Het welzijn van medewerkers verbeterde in 2023 in vrijwel alle sectoren. Met name op het gebied van de werkprivébalans en de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ook valt de afgenomen werkdruk op, stelt ABNAmro maar het ziekteverzuim daalt slechts licht. Ruim 15 procent van het personeel voelt zich enkele keren per maand of vaker compleet uitgeput door werk. Ook voelt 22 procent zich moe in de ochtend, een stuk meer dan de 17 procent die dit in 2015 aangaf. Dus valt er toch nog wat te verbeteren.

Innovatie

Werkgevers investeren meer in de ontwikkeling van hun personeel en leidinggevenden stimuleren steeds vaker de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, aldus werknemers. Deze belangrijke trend zorgt voor innovatie bij ondernemingen. Het personeel krijgt meer ruimte om te innoveren, waardoor de productiviteit kan verbeteren en zij meer doorgroeimogelijkheden krijgen in een krappe arbeidsmarkt. Bij tevergeefs wachten op promotie kunnen ze zo ergens anders aan de slag.

Uitzonderingen vormen de Zorg, Transport en logistiek, Leisure en Retail.

Wageningen University

Ook Wageningen University Food Valley legde onlangs een verband tussen mensen en innovatie.

‘Maar liefst 75 procent van het succes van innovatie hangt af van de menselijke factor’, citeert WUR de Amsterdamse professor Henk Volberda. ‘Het succes hangt af van het vinden van degenen die bereid en in staat zijn om te veranderen, dienend leiderschap en de bereidheid om te co-creëren en te delen om de impact te vergroten. Goede ideeën komen alleen tot bloei als het collectief, het ecosysteem klaar is om vooruitgang te boeken. Hoewel financiële investeringen en (technologische) innovaties noodzakelijke voorwaarden zijn, zijn de mensen de doorslaggevende factor.’

Wageningen Food Valley organiseert F&A Next, een samenkomst van vernieuwers in de food- en agribusiness. Op de editie in mei 2024 startte het evenement met een gesprek met de voorzitter van Wageningen Universiteit en Research, Sjoukje Heimovaara. Het ging over de menselijke factor en de kracht van het collectief. Iedereen krijgt een rol te spelen en die verandert in de loop der tijd. Investeerders moeten daarom verder kijken dan zakelijke kansen binnen specifieke delen van de waardeketen en investeren in het bredere ecosysteem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!