Ga naar hoofdinhoud

Investeer slim ondanks afschaffing warmtepompverplichting

Ondanks afschaffing van de warmtepompverplichting blijft de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijk, benadrukt Warmgarant.

Investeer slim

Nu verplichting voor het aanschaffen van een warmtepomp vanaf 2026 komt te vervallen,  betekent het niet dat de voordelen van een warmtepomp ineens verdwijnen. Het blijft aantrekkelijk om in een (hybride) warmtepomp te investeren. De lange- en kortetermijnbesparingen en de huidige marktontwikkelingen maken het nog steeds een verstandige keuze. Warmgarant legt uit waarom.

De lange termijn

Als een van de grootste voordelen van een warmtepomp noemt het bedrijf de potentiële kostenbesparing op de lange termijn. Ondanks de initiële investering kunnen de jaarlijkse besparingen aanzienlijk zijn. De ISDE-subsidie zorgt bijvoorbeeld dat aanschafwaarde van de hybride warmtepomp van Intergas Xtend al bij €3.499 begint. De gemiddelde terugverdientijd van dit hybride model ligt momenteel rond de zes jaar. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit in plaats van gas en dat zorgt voor lagere energiekosten. Zeker als de gasprijs weer stijgt zoals voorspeld.

De korte termijn

Naast de lange termijn besparingen biedt de aanschaf van een hybride warmtepomp ook voordelen op korte termijn. Je start namelijk direct al met besparen. Het komende stookseizoen levert het meteen een forse besparing op in de vaste lasten, Immers, de warmte komt van de buitenlucht of uit de grond in plaats van uit gas.

Daarnaast laat een onderzoek van installatiemonitor zien dat woningeigenaren die in 2022 of 2023 een warmtepomp lieten plaatsen, zich er heel tevreden over uitlaten. Ruim 95 procent adviseert daarin andere woningeigenaren om ook over te stappen op een warmtepomp. Deze woningeigenaren zien dus ook op de korte termijn al voordelen.

Veranderende regelgeving en subsidies

Hoewel de overheid de verplichting voor warmtepompen liet vervallen, maken andere factoren de keuze voor een warmtepomp nog steeds aantrekkelijk.

  • Salderingsregeling: Er liggen plannen om de salderingsregeling, waarmee eigenaren van zonnepanelen hun overtollige stroom terug kunnen leveren aan het net, af te schaffen per 2027. Dat betekent dat je nog drie jaar optimaal kunt profiteren. Bovendien weten we niet of de verandering in regelgeving echt doorgaat.
  • ISDE-subsidie: De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) blijft beschikbaar tot 2030. Deze subsidie kan de aanschafkosten van een warmtepomp aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten. Warmgarant helpt graag om de terugverdientijd voor jouw persoonlijke of voor jouw bedrijfssituatie te berekenen en te optimaliseren.
  • Gasprijs: Naar verwachting liggen de gasprijzen in 2030 nog twee keer zo hoog ten opzichte van nu. Dit maakt investeringen in gasloze oplossingen zoals warmtepompen aantrekkelijker. Het maakt woningeigenaren en bedrijven namelijk minder afhankelijk van fluctuaties in gasprijzen.

Milieuvriendelijke keuze

Naast financiële voordelen dragen warmtepompen ook bij aan een duurzame toekomst. Ze reduceren de CO2-uitstoot aanzienlijk vergeleken met traditionele gasgestookte verwarmingssystemen door de afname van het aardgasverbruik. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor het behalen van de klimaatdoelen van Nederland.

Daarnaast zijn warmtepompen compatibel met andere duurzame technologieën zoals zonnepanelen. Integratie met een zonne-energiesysteem zorgt dat de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp komt van hernieuwbare bronnen. Dat verlaagt de totale energiekosten en maximaliseert de duurzaamheid van het gebouw.

Technologische voordelen hybride warmtepomp

Moderne warmtepompen, zoals de Intergas Xtend, bieden geavanceerde technologieën zoals fluisterstille werking en een slim bedieningssysteem via een app. Deze innovaties maken het gebruik van warmtepompen niet alleen efficiënter maar ook comfortabeler voor de gebruiker.

Zo bevat de binnenunit van de Intergas Xtend een geavanceerd Hybrid Heatpump Control Unit. Dit systeem garandeert het ideale moment tussen de warmtepomp en de cv-ketel afhankelijk van de meest efficiënte en economische optie. Gebruikers kunnen zelf aangeven of ze de voorkeur geven aan een meer duurzame of een meer economische werking. Dat biedt extra flexibiliteit en controle​.

Ook bedacht de fabrikant een slim ontwerp en een slimme bediening. Dankzij het compacte formaat van de Intergas Xtend past deze in vrijwel elke ruimte wat de integratie in bestaande installaties vergemakkelijkt. De warmtepomp kan worden bediend via de Intergas Comfort Touch thermostaat en een bijbehorende app. Dat zorgt ervoor dat gebruikers hem op afstand kunnen beheren en kunnen schakelen tussen instellingen. Dat maakt projectmonitoring mogelijk.

Persoonlijk advies

Ondanks de afschaffing van de verplichte warmtepomp per 2026 blijft de investering in een warmtepomp dus een verstandige keuze. Door de combinatie van mogelijke kostenbesparingen, subsidies en de verwachting van stijgende gasprijzen, biedt een warmtepomp een duurzaam en financieel aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Voor meer informatie en een persoonlijk adviesgesprek kun je terecht bij Warmgarant. De experts helpen je graag verder met een oplossing op maat voor jouw situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!