Op dinsdag 18 en woensdag 19 maart vindt het tweejaarlijkse ABB Update Event plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Thema dit jaar luidt ‘Samen elektrificeren. Zo doe je dat.’
Samen elektrificeren
Dat thema vertaalt zich onder andere in concrete praktijkoplossingen waarmee professionals in woningbouw, utiliteit en industrie direct in hun dagelijks werk aan de slag kunnen.
Netcongestie, aangescherpte wetgeving, hoge energiekosten, verduurzaming; de energietransitie raakt alle sectoren en de elektrificatie stuit op enorme uitdagingen. Hoe lang of breed we er ook over praten, het verandert niets aan de situatie. Wat wel helpt? Concrete oplossingen waarmee we het probleem wél te slim af zijn. Van ‘Energie besparen in woningen’ tot ‘Hoe te voldoen aan de verplichting van GACS in de utiliteit en industriële gebouwen in 2026’. En van ‘Het hoe en wat van batterij-energieopslagsystemen’ tot ‘Laadpleinuitbreiding zonder extra netcapaciteit toe te voegen’.
Deze onderwerpen komen tijdens het gratis ABB Update Event allemaal aan bod. En dan vooral vanuit de praktische kant belicht; meer vanuit het ‘hoe’ dus, dan vanuit het ‘waarom’.
Programma
Na ontvangst met een lunch, starten beide dagen met de talkshow ‘Zo-doe-je-dat’. Sofie van den Enk, cabaretier, voormalig presentatrice van onder andere Keuringsdienst van Waarde en oud-winnares van ‘Wie is de Mol’, legt de gasten het vuur aan de schenen en vraagt ze het hemd van het lijf. Zo gaat ze in gesprek met gasten als techjournalist, internetondernemer, podcastmaker en uitgever Alexander Klöpping. Hij zal het verband tussen AI en de energietransitie duiden. Ook Laetitia Ouillet, specialist energiemarkt, voorzitter van energiecorporatie De Windvogel en voormalig directeur Strategic Area Energy bij TU/e en directeur Strategie bij Eneco, deelt haar kennis en ervaringen. Zij praat over de grote knelpunten en hoofdpijndossiers in de energietransitie. Verder geeft Martijn Verspeek, eigenaar van een installatiebedrijf zonder klanten maar met fans zijn visie op ondernemen.
Interactieve kennissessies
Het programma gaat vervolgens verder met ruim 30 interactieve kennissessies, hands-on trainingen, een beursvloer met nieuwe oplossingen en live demo’s op diverse vakgebieden. Van digitalisering en data tot energiemanagement in Smart Homes, Buildings en Industries. En van netcapaciteitsproblematiek en -oplossingen tot circulariteit en duurzaamheid. Na het ‘formele’ gedeelte krijgen bezoekers tot 19.00 uur de gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje bij te praten en te netwerken. Samen slimmer worden. Zo doe je dat.