Een minister die toestaat dat bedrijven uit de voedingsindustrie, zoals stokerijen en brouwerijen, alcohol uit hun productieproces gebruiken om in grote hoeveelheden handgels en andere ontsmettende producten te maken of te laten maken. En waterbedrijven die hun krachten bundelen tegen Covid-19. De Belgen worstelen met dezelfde problematiek als wij in deze Corona-crisis.
Belgische bedrijven
Verschillende Belgische bedrijven juichen de beslissing van minister De Backer toe. Zij startten al en bouwden al een vooraad op die ze vanaf 30 maart 2020 kunnen uitleveren dus.
De handgels en andere ontsmettende producenten op basis van de alcohol van brouwerijen, stokerijen of bio-ethanolproducenten gaan naar zorgverleners en bedrijven en instellingen die tot een essentiële sector behoren.
Corona-tijd
Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en de betrokken lid-sectorfederaties – de Belgische Brouwers, Vinum Et Spiritus en de Belgian Bioethanol Association (BBA) benadrukken dat dit een belangrijke stap is om het coronavirus te bestrijden en om iedereen die aan het werk blijft in essentiële sectoren te beschermen.
“Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen en dit is er één van. Zo steunen we samen alle zorgverleners en iedereen die aan de slag blijft in de essentiële sectoren. Onze #foodheroes springen in de bres voor alle helden die strijden tegen het coronavirus”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia.
Watersector
Ook voor de Belgische watersector vormt deze coronacrisis een uitdaging. In deze tijd intensifiëren de waterbedrijven de onderlinge samenwerking om er meer dan ooit gezamenlijk voor te zorgen dat er elke dag kwaliteitsvol en veilig water thuis uit de kraan komt.
Ze verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het kraanwater door het coronavirus. Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders, licht toe: “In deze coronacrisis worden de bedrijfskritieke functies en werkzaamheden van zeer nabij opgevolgd. De waterbedrijven hebben immers de plicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden, zoals bijvoorbeeld personeelsuitval door een pandemie. Dit doen ze aan de hand van plannen waarin beschreven staat op welke manier de productie en de verdeling van kraanwater gegarandeerd wordt. In die plannen staan niet alleen maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook plannen voor wanneer het virus effectief tot personeelsuitval leidt.”
Kwaliteit garanderen
De dienstverlening aan klanten wordt teruggeschroefd, maar niet stopgezet. Carl Heyrman: “Om de kwaliteit en de kwantiteit van het kraanwater te blijven garanderen, voeren de waterbedrijven nog wel dringende en noodzakelijke opdrachten uit aan de drinkwaternetten, de eigen installaties en de individuele aftakkingen van klanten. Dit geldt ook voor het rioleringsstelsel.” Bovendien zorgen de waterbedrijven uiteraard nog steeds voor de nodige controles van de kwaliteit van het kraanwater aan de bron (winning), tijdens de waterproductie én ter hoogte van onder meer watertorens, reservoirs en brandkranen.
Geen corona in kraanwater
We hoeven ons ook geen zorgen te maken over een eventuele overdracht via water. Ook niet nu eerder deze week bekend raakte dat bij een onderzoek in Nederlands rioolwater het nieuwe coronavirus is gevonden. Carl Heyrman: “Internationale studies tonen aan dat het coronavirus nergens gedetecteerd wordt in drinkwatervoorzieningen. Afvalwater wordt niet rechtstreeks gebruikt voor de productie van kraanwater. We maken kraanwater van grondwater en oppervlaktewater dat afkomstig is van grotere rivieren. Coronavirussen houden moeilijk stand in water. Bovendien gebruiken de waterbedrijven filter- en desinfectietechnieken waarmee eventueel aanwezige bacteriën en virussen eenvoudig en efficiënt uit het water verwijderd worden. Ook de strenge voorschriften voor de aanleg en het onderhoud van waterleidingen zorgen ervoor dat we goed beschermd zijn tegen microbiologische verontreinigingen. Volgens internationale experts is het coronavirus dan ook geen grote bedreiging voor de watersector. Het water dat bij je thuis uit de kraan komt is dus veilig.”
Ook viroloog Marc van Ranst treedt AquaFlanders graag bij: “Ja, het kraanwater is veilig! Ons kraanwater is bij de beste in de wereld. Waarom zou je water in flessen kopen wanneer er zeer kwalitatief water uit onze leidingen komt?”