Ga naar hoofdinhoud

Brancheverenigingen trekken samen op rondom hygiëne-eisen

De nog jonge samenwerking van Machevo met GMV, DMFI en HDN werpt al meteen zijn vruchten af. Op 22 oktober 2024 ontving Anton de Weerd belangstellende leden bij Marel in Boxmeer. Twee weken later op 6 november organiseerden partijen dan ook nog de jaarlijkse Normendag, tegenwoordig de Food Systems Safety Day geheten. De inhoud van de dagen sloot mooi op elkaar aan en toonden dat de samenwerkende partijen volop inzetten op de foodprocessing van de toekomst.

Marel Poultry

Anton de Weerd loopt al heel wat jaren rond bij Marel en vertelde over de indrukwekkende historie van het bedrijf. Wat de heer Hendrix net na de oorlog startte, groeide uit tot een innovator op het gebied van on-board weegtechnologie voor de IJslandse visindustrie. Inmiddels behoort de Nederlandse tak tot de wereldtop als het gaat om machines voor de vis-, vlees- en pluimveeverwerkende industrie en steeds meer ook de vegetarische markt. Overigens behoren ook afgeleide bedrijven als Hendrix voeders en Intervet (voorheen MSD) medicijnen tot het concern.

Marel Poultry maakt kant-en-klare vleesbehandelingsystemen op basis van standaardmodules die klantspecifiek kunnen worden samengesteld. ‘De geleverde software, machines, systemen en oplossingen helpen voedselverwerkers een concurrentievoordeel te behalen en het maximale uit geavanceerde technologie zoals digitalisering, automatisering en robotica te halen. Gedreven door een passie om te voldoen aan de groeiende vraag naar kwaliteitsproteïne, creëren wij baanbrekende oplossingen die de wereldbevolking ten goede komen.’

Maar onderschat niet dat een groot deel van het werk ook draait om de installed base in de lucht te houden. Vandaar dat er alleen al 300 service engineers werken.

Duurzaamheid en hygiëne

Marel houdt duurzaamheid en hygiëne hoog in het vaandel. Dat eerste geldt binnen het eigen bedrijf maar ook voor hun klanten. Op de locatie in Boxmeer bevindt zich een groot testcentrum waar de klant met eigen ogen kan zien en testen wat voor hem/haar het beste werkt. Want ook de verderverwerking van pluimvee behoort tot het assortiment, van het marineren tot aan het maken van nuggets. Dat werkt met een metalen cilinder waar lucht door heen kan om de producten makkelijk, efficiënt en hygiënisch uit de vorm te ‘drukken’.

En die hygiëne is uiterst belangrijk. Die machines draaien met een hoge snelheden en hoe zit het dan met schoonmaken na een batch?

Duivels dilemma

Machevo, GMV, DMFI en HDN trekken samen op rondom hygiëne-eisen

En daar zit hem wat betreft Kleentec nou net de kneep. Want zoals Jan van der Heiden, commercieel manager bij dat bedrijf twee weken later op de Food Safety Day liet zien, balanceren zij tussen arbo- en voedselveiligheid. Want waar een draaiende machine volgens zijn bedrijf het beste schoon komt, vindt de arbo alleen spanningsloos reinigen een goed idee. “En een ongeluk zit ook in een klein hoekje”, verhaalt Jan. “Letterlijk en figuurlijk want in de voedingsindustrie zit viezigheid, zoals bijvoorbeeld een stukje vlees, achter in een machine of tussen een lopende band vastgeklemd. En met spuiten alleen komt het niet vrij. Ik weet dat onze medewerkers dan soms rare capriolen uithalen om het tóch te verwijderen. Gewoon omdat ze hun werk goed willen doen. Dat gaat heel vaak goed. Totdat het een keer fout gaat……”

En hij benadrukt nog dat drie keer fout = stillegging van het werk. Dus ging Kleentec in overleg met de Arbeidsinspectie over een juiste methode. Jan: “Daarbij kregen wij als bedrijf de kans om te laten zien wat we allemaal aan preventie doen, zoals onze risico-inventarisatie en evaluatie. ‘Gedegen’ aldus de Arbeidsinspectie maar ze kwamen ook met aanbevelingen. Zoals: ‘Jullie dénken te weten hoe de machines moeten worden schoongemaakt maar weten dat niet zeker. Jullie vragen de machinehandleidingen met daarin de schoonmaakparagraaf namelijk niet op.’ Dus raadpleegden we onze ruim 100 klanten, met in totaal zo’n 130 locaties.”

Maar in de praktijk blijken veel machines ook nog door de gebruiker gemodificeerd naar de toepassing. Tja en dan…..

Kennis delen

Machevo, GMV, DMFI en HDN trekken samen op rondom hygiëne-eisen

Hans Van der Steen, HDN4food hield vervolgens een pleidooi over kennis delen en samen optrekken. “We willen mede met de opleidingen de communicatie tussen de verschillende partijen eenvoudiger en uniformer maken. Daarvoor willen we die partijen met elkaar verbinden en ‘best practices’ schrijven waarmee we het gat kunnen dichten tussen techniek en technologie. Geen theoretisch verhaal, we kiezen voor een pragmatische benadering. De ‘best practices’ zetten we om in concrete lesmodules, zoals e-learnings of klassikaal onderwijs. We gebruiken ze ook voor het opzetten van reinigingsvriendelijke handleidingen die machinegebruikers kunnen gebruiken voor specifieke situaties, en voor ondersteuning bij een opleiding voor schoonmakers die beter aansluit op de technische eisen.”

Zowel Hans als Jan riepen de deelnemers in de zaal 6 november op om mee te denken. Want hoe meer best pratices hoe beter onderbouwd de werkwijzen en hygiëne kan worden uitgevoerd.

oplus_1048576

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!