Ga naar hoofdinhoud

De stand van economische zaken

Hoe gaat het nu met u? De vorige lockdown leidde tot een krimp van de economie van 8,5 procent aldus het CBS. Inmiddels zitten we in een tweede, beperkte misschien maar toch. We verzamelden wat economische gegevens voor u en wijzen op de mogelijkheid om mee te praten op 17 november 2020 via Machevo Connect.

Rabobank

Hoe gaat het nu met u? Een terechte vraag natuurlijk. Want sommige branches gaan booming maar in andere vallen harde klappen. Een minder strenge lockdown constateert ook de Rabobank. Die verwacht door de nieuwe maatregelen dat de economie nog een half procentpunt meer krimpt en komt op 5,7 waar het eerst 5,2 voorspelde. Voor 2021 voroziet de bank een groei van 1,7 procent. Het bedrijf wijst er wel op dat deze crisis met geen andere te vergelijken is door de verschillen in sectoren. Het verwacht dan ook dat de steunpakketten gedwongen ontslagen uitstellen in plaats van afstellen.

CBS over economische zaken

Bedrijven leerden ook kennelijk van de vorige lockdown en spelen nu beter in op de maatregelen. Waar in de eerste lockdown 80 procent van de omzet in de horeca wegviel, ligt dat nu op 65 procent. Restaurants stappen bijvoorbeeld veel sneller over op afhalen en bezorgen. Maar dat een restaurant oprichten niet echt op het netvlies ligt, blijkt wel uit de oprichtingscijfers van het CBS. In de horeca nam het oprichtingscijfer in Q3 van 2020 met 35 procent af. Er kwamen wel 47 procent meer webwinkels bij. Over alle sectoren daalde het percentage bedrijfsoprichtingen in het derde kwartaal van 2020 met 16 procent af ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar ervoor. Volgens het instituut de grootste daling in acht jaar tijd.

Overheidssteun

En als u zich afvraagt waarom KLM steun vraagt, zeggen de CBS-cijfers genoeg. In het derde kwartaal van 2020 reisden bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland.  17,6 miljoen reizigers minder dan in het derde kwartaal van 2019, een afname van 76,3 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 verzesvoudigde het aantal reizigers. Dat dan weer wel. Maar ook het goederenvervoer door de lucht daalde in deze periode. Met drie procent tot 401 duizend ton. Het aantal vluchten in het handelsverkeer was in het derde kwartaal ruim de helft lager dan een jaar eerder. Ga maar na als u als bedrijf zulke cijfers moet uitleggen.

Overigens werden er volgens de CBS-cijfers in week 43 2020 46 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Evenveel als in week 42. Dat brengt het totaal van de eerste 43 weken van 2020 op 2.765 failliet verklaarde bedrijven en instellingen. Kennelijk helpt de steun voorlopig wel want in dezelfde periode van 2019 waren dat er 308 meer.

De stand

Na vijf maanden op rij een positievere stemming onder industriële ondernemers daalde dat moreel in oktober 2020. Het producentenvertrouwen ging van -4,8 in september naar -5,6 in oktober, aldus het CBS. Ondernemers toonden zich negatiever over de verwachte bedrijvigheid.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar ligt op 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Sinds april 2020 nemen negatief gestemde ondernemers de overhand.

De stand van economische zaken
Bron CBS

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!