Ga naar hoofdinhoud

Economische modellen in Corona-tijd

Economen kunnen hun economische modellen elke week bijstellen zo onvoorspelbaar houdt de economie zich in deze Corona-tijd. Hoe starten we dadelijk en wanneer weer op? Iedereen probeert vooruit te kijken. We zetten er een aantal voor u op een rij.

VS in Corona-tijd

In Amerika lijken er in de Corona-tijd elke week zes miljoen werklozen bij te komen, vergelijkbaar ten tijden van de crisis in de jaren dertig.. Een groot gedeelte daarvan wordt aangeduid als tijdelijk dus het lichtpuntje: een aantal kan weer aan de bak na de lockdown.

Verschillende scenario’s

Banken als ING en ABN Amro probeerden half april 2020 te duiden waar het in Nederland naar toe gaat. Ze schetsten diverse scenario’s.

ABN Amro waarschuwt naast de huidige dip voor tweederonde-effecten. Die komen door een vertraagd herstel pas rond het einde van dit jaar aan het licht. ‘Voor de eurozone zal dit leiden tot een hernieuwde recessie in Q4 van 2020 en Q1 van 2021. Helaas is het ook bij dit nieuwe scenario denkbaar dat de belangrijkste wereldeconomieën zich nog negatiever zullen ontwikkelen dan wij in ons basisscenario schetsen.’

China draait dan misschien weer maar de wereldwijde vraaguitval naar Chinese producten en diensten speelt hen parten.

In het positieve scenario tonen universeel beschikbare testen aan dat meer mensen dan tot dusverre gedacht het virus al verwerkten en immuniteit hebben opgebouwd.

https://insights.abnamro.nl/2020/04/recessie-toch-nog-iets-dieper-maar-slechtere-en-betere-uitkomst-denkbaar/

Economische krimp

ING berekende begin april 2020 dat een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stillag. Dat resulteert volgens de bank in een economische krimp voor dit jaar van zes tot acht procent. Deze situatie verslechtert als het virus zich in het najaar opnieuw aandient.

‘De zwaar getroffen sectoren vormen samen ruim 20 procent van de economie.’ De bank verwacht een diepere dip dan tijdens de Grote Recessie maar ook dat we er sneller uitklimmen. Vooral de bouw en de industrie blijken de omzetterugval te kunnen beperken.

Havenbedrijf Rotterdam

Ook Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam schetste bij de presentatie van de kwartaalcijfers half april 2020 de negatieve en positieve ontwikkelingen in deze Corona-tijd. De haven is nog in bedrijf maar hij noemde het eerste kwartaal van 2020 ‘een zeer uitzonderlijke periode met ernstige verstoringen in productieprocessen en logistieke ketens op mondiale schaal’

De overslag daalde in het eerste kwartaal van 2020 met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 112,4 miljoen ton. Nou moet gezegd dat het eerste kwartaal van 2019 tot de recordvolumes behoorde, in containeroverslag, LNG en biobrandstoffen. Maar Castelein acht een afname van het overslagvolume tussen tien en 20 procent op jaarbasis heel waarschijnlijk.

De overslag van biomassa bleef groeien net als die van LNG (+18 procent), de laatste is nu goed voor twee miljoen ton. Niet verwonderlijk dat die van ruwe olie (-acht procent) en de bijproducten (-32,8 procent) daalde. Grote investeringsprojecten gaan gewoon door, zoals de aanleg van de Container Exchange Route, het Theemswegtracé en haveninfrastructuur voor de productielocatie van smoothie-maker Innocent.

CBS-cijfers

Diverse cijfers van het CBS bekijkend, krijg je ook een beeld van de impact in allerlei sectoren. Zo schatte 20 procent van de zelfstandig ondernemers in 2019 dat hun huishouden niet langer dan drie maanden financieel rond kon komen als het inkomen uit hun bedrijf geheel zou wegvallen. Bijna 40 procent dacht in zo’n situatie één jaar of langer te kunnen rondkomen. Van alle zelfstandig ondernemers kon 16 procent geen inschatting maken hoelang ze het vol houden als het bedrijfsinkomen wegvalt.

En over 1,5 meter afstand gesproken: 4 op de 10 werknemers ontmoetten in 2018 constant anderen op de werkvloer. Bijna 70 procent ontmoette in 2018 tijdens het werk vaak of voortdurend anderen. 39 procent van de werknemers had gedurende de hele werkdag daadwerkelijke ontmoetingen met andere mensen en nog eens 31 procent vele malen per dag.

Het producentenvertrouwen bij de industrie daalde in maart 2020 naar het laagste niveau na september 2014. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. Ongeveer 90 procent van de antwoorden kwam binnen voordat de Corona-pandemie losbrak. De antwoorden daarna werden alleen maar negatiever.

Ook de Duitse industriële producenten (Ifo-index), de belangrijkste afzetmarkt van Nederland, zien het somber in.

In week 13 2020 gingen 44 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet. 16 Minder dan in week 12 (16 tot en met 22 maart). Dit meldt het CBS in de weekcijfers, ingevoerd in Corona-tijd. In de eerste 13 weken van 2020 waren het er 767, drie minder dan in dezelfde periode van 2019. De trend vanaf 2019 is redelijk vlak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!