Ga naar hoofdinhoud

Fraunhofer opschaling bij TU Twente en eigen waterstoflab in Duitsland

Op 5 mei 2022 opent Fraunhofer ILT een eigen waterstoflaboratorium. Daar wil het de brandstofcel als het hart van de waterstoftechnologie optimaliseren tot aan serieproductie. Inmiddels resulteert de jarenlange samenwerking tussen Fraunhofer IPT en TU Twente in het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT).

Eigen waterstoflaboratorium

De opening van het Waterstoflab vindt plaats op het International Laser Technology Congress AKL’22. De uitgebreide technische apparatuur van het laboratorium bevindt zich in één ruimte. Dat bevordert naadloze, interdisciplinaire samenwerking. Dit geeft publieke projecten en industriële samenwerking een ruimte om allerlei synergie-effecten op het hoogste wetenschappelijke en technologische niveau te bereiken.

Fraunhofer ILT

De activiteiten in het nieuwe Waterstoflab vormen een onderdeel van de bedrijfsstrategie van het instituut. Wetenschappers van Fraunhofer doen in verschillende projecten onderzoek om de kostengeoptimaliseerde en vraaggerichte serieproductie van brandstofcellen te bevorderen. Ze willen zo hun technologisch en economisch potentieel ontsluiten en de gestructureerde uitrol in industrie en samenleving versnellen.

Zo vindt er onderzoek plaats bij het structureren en selectief coaten van bipolaire platen. Daarmee kan onderzoek hun efficiëntie en functionaliteit aanzienlijk verbeteren. Het nieuwe Hydrogen Lab geeft onderzoekers van zowel Fraunhofer ILT als hun partners uit de wetenschap en de industrie nieuwe mogelijkheden om procesresultaten van productietechnologie te koppelen aan de prestatie- en functionaliteitsdoelen.

Samenwerking

“Natuurlijk staan we in contact met andere Duitse onderzoeksinstellingen die zich bezighouden met waterstof”, vertelt Dr. Alexander Olowinsky, groepsleider Microjoining bij Fraunhofer ILT. “In termen van de verscheidenheid aan praktische mogelijkheden is ons nieuwe waterstoflab uniek.” 

Met de LKH2- Laser Colloquium Hydrogen in september 2021 lanceerde de Fraunhofer ILT 2020 al een platform voor professionele uitwisseling over innovaties op het gebied van waterstoftechnologie. Daar kunnen deelnemers in september van dit jaar voor de derde keer netwerken. De bouw van het nieuwe Waterstoflab schept nu optimale omstandigheden om de bevindingen uit de verschillende deelgebieden praktisch op een centrale plek bij elkaar te brengen. “We wachten niet, we gaan ervoor”, zegt Olowinsky, mede-initiatiefnemer van LKH 2 en een van de koplopers bij het opzetten van het nieuwe Hydrogen Lab.“We onderschrijven de nog op te lossen taken en willen daar nu aan werken. Niet alleen als het al te laat is.”

Toekomstige projecten

Voor de toekomst kunne we diverse projecten bedenken. “Van samenwerking met componentenfabrikanten voor brandstofcellen tot aan met partners die productietechnologie willen produceren zoals scanners of tools voor procesbewaking of testbundelbronnen”, aldus Olowinsky. Ook lopende projecten kunnen terecht in het nieuwe Waterstoflab. “De systemen dekken ook problemen die we tegenkwamen tijdens lopende onderzoeken met klanten. We verwachten aanzienlijke vooruitgang omdat de nieuwe machines aanzienlijk minder beperkingen tonen op het gebied van snelheid, toegankelijkheid en bestuurbaarheid.”

TU Twente

Een ander onderdeel van het instituut, Fraunhofer IPT (Institute for Production Technology) startte vijf jaar geleden een samenwerking met de Universiteit Twente. Zo wilde beide partijen de kloof overbruggen tussen onderzoeks- en ontwikkelingsprocessen en de toepassing van de uitkomsten hiervan in de industriële praktijk. In 2017 resulteerde dat in het Fraunhofer Project Center at the University of Twente. Sindsdien werken ze in toenemende mate aan het ontwikkelen van oplossingen met en voor de maakindustrie.

Advanced Manufacturing

Vandaar dat ze nu een nieuwe stap zetten en de bestaande samenwerking voortzetten als het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente (FIP-AM@UT). Deze naamswijziging brengt geen verandering van richting in de kernactiviteiten met zich mee. In plaats daarvan willen ze de reeds gelegde basis verder uitbreiden en werken aan meer en bredere industriële samenwerkingen. Dat behelst het faciliteren van een ecosysteem van veelzijdige industriële organisaties en het begeleiden van de knapste koppen op het gebied van engineering.

Begin 2023 verhuist het platform naar een nieuwe locatie op het Kennispark, tegenover de universiteit. Daar verrijst een eigen industriële testfaciliteit met een volledig verbonden, open-access productieomgeving. Deze faciliteit biedt de mogelijkheid om onderzoeks- en ontwikkelingswerk verder te verbeteren. Door bedrijven te helpen de impact van veranderingen in hun productieprocessen te ervaren, biedt het platform tastbare oplossingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!