Een volgende stap in duurzaamheid? Want wat als we ook het pomphuis kunnen recyclen? Of ‘gewoon’ uw staalafval. Purified Metal Company (PMC) kan vervuild staal, zelfs als het gaat om asbest en/of chroom 6 verwerken tot een hoogwaardige grondstof.
Staalafval verwerken
In 2011 kwamen Jan Henk Wijma, Bert Bult en Nathalie van de Poel op het idee om vervuild staalschroot thermisch en chemisch te reinigen. Wijma: “Omdat we alle drie al jaren in de staalindustrie werkten en verstand hebben van staal smelten, ontstond bij het binnenkomen van een trein vol vervuild staal bij onze vorige werkgever, ons businessidee.”
Inmiddels smelten ze sinds de zomer van 2020 onder de naam PMC vervuild staalschroot. “Dat gebeurt op zo’n manier dat we de schadelijke asbestvezels vernietigen, andere vervuilingen opvangen en er schoon staalschroot overblijft”, aldus Wijma.
Het proces van PMC concurreert met de Nederlandse storttarieven.
Schone premium grondstof
Ze verwerken het gevaarlijk staalschroot tot stalen blokken, de zogenaamde Purified Metal Blocks™ (PMB’s). Die dienen als hoogwaardige grondstof voor de staal- en gieterij-industrie.
Het staal wordt gesmolten in een staalbad van 1550 graden. Daarmee vernietigen ze het asbest binnen enkele seconden en resteren componenten die zich al in het staalbad bevinden, zoals siliciumoxide, magnesiumoxide en water.
“Een bijkomend voordeel van deze manier van staalproductie is dat we op onze manier per kilo Purified Metal Blocks een kilo CO2 besparen’’, zegt Bert Bult.
MIA en Vamil
Door gebruik te maken van MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kwam PMC al snel uit de startblokken. Deze regelingen bieden fiscale voordelen aan ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken, zoals het circulaire proces van PMC.
Bult: “Dit gaf ook andere financiers het signaal: men gelooft in dit project.”
Al met al zit er wel bijna negen jaar tussen het eerste idee in 2011 en het starten met reinigen van vervuild staalschroot in de eigen fabriek. Circulariteit blijkt wel een kwestie van volhouden!