Om antwoorden te vinden op alle uitdagingen rondom warmtepompen opende TNO het Heat Pump Application Centre (HPAC) in Delft. Het HPAC biedt testfaciliteiten met klimaatkamers en mogelijkheid om warmtepompen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning onder uiterst realistische omstandigheden te testen.
Heat Pump Application Centre
Er bestaat grote behoefte aan een testcentrum”, aldus Richard Kemp, warmtepompspecialist bij TNO. “De efficiency en het wooncomfort hangt bij hybride-warmtepompen sterk samen met het afgiftesysteem, de omstandigheden in de omgeving en de gebruiker. We zien grote verschillen per situatie.”
Hij vervolgt: “Fabrikanten testen voornamelijk onder constante omstandigheden en volgens vaste protocollen om energieprestaties aan te tonen. Wij willen weten wat er gebeurt na de labontwikkeling en achter de voordeuren van gebruikers. Echte systeemkritische testen bestaan er nog niet en we zien flinke verschillen in efficiency en wooncomfort.”
Zelflerende hybride-warmtepomp
“Een hybride-warmtepomp is nog complexer en gevoeliger voor de juiste afstelling”, legt Louis Visser uit, Product Development Engineer bij Intergas. “Daarom werken we met TNO samen aan een zelflerende regeling voor de hybride-warmtepomp die we onlangs introduceerden. Onafhankelijk van radiatoren, vloerverwarming en de grootte van het gebouw het systeem past zich zelf hier automatisch op aan voor maximale efficiency. Dat biedt gebruikers dus in de praktijk meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening.”
Over het testcentrum zegt Visser: “We maken nu de transitie van cv-ketels naar warmtepompen en moeten dus in korte tijd veel kennis vergaren. Het HPAC biedt hele mooie, moderne klimaatkamers en faciliteiten die we zelf niet hebben. En de TNO-medewerkers beschikken al heel veel expertise op het gebied van warmtepompen.
Meer dan alleen testen
Maar het HPAC biedt meer dan alleen testfaciliteit voor fabrikanten en installateurs. Zo gebruikt TNO de inzichten die voortkomen uit onderzoek in het kader van subsidieprogramma’s, zoals die van de Coalitie HR-Hybride om de hele energietransitie vooruit te helpen. Maar ook de ervaring met het testen en valideren zelf biedt waardevolle handvatten voor het versnellen van duurzame innovaties, weet Richard Verbree. Na 20 jaar als CEO bij verwarmingsspecialist Inventum richt hij zich nu op het verduurzamen van de gebouwde omgeving. “We hebben inmiddels commitment voor 100.000 duurzame installaties per jaar. Zonder technologievoorkeur, willen we bij elke woning de grootste milieu-impact behalen. En zo efficiënt mogelijk installeren in deze tijd van arbeidsschaarste. Voor de beste oplossingen en procedures moeten we samenwerken met onafhankelijke partijen als TNO en Kiwa. Wat mij betreft wordt fors geïnvesteerd in voldoende test- en keuringsfaciliteiten. Want ook in innovatie moeten we fors opschalen. Anders gaan we het niet redden.”