GreenX uit België ontwikkelde een methode voor veilig hergebruik van mondmaskers. De Phileas-toestellen die het bedrijf levert, werken door het verspreiden van een droge mist. Het blijkt dat dat systeem alle oppervlakten voor een volle honderd procent ontsmet.
Hergebruik mondmaskers
Peter Van Eylen van GreenX voerde afgelopen weken diverse tests uit. “Oorspronkelijk dienen de toestellen om laboratoria, zorginstellingen, winkels, wachtruimtes, voertuigen, enz. te decontamineren. Een publicatie van het Nederlandse Rivm bracht me op het idee van decontaminatie met waterstofperoxide. Die methode vereist wel een specifieke infrastructuur waarover niet alle ziekenhuizen beschikken. Dus zocht ik een breder inzetbare methode.”
Reinigen met mist
De Phileas-toestellen werken volgens het principe van het verspreiden van een droge mist. Het blijkt een methode om alle oppervlakten voor een volle honderd procent te ontsmetten. Bovendien tast de droge mist aanwezige elektronica niet aan en laat het geen residu achter. Daarop bedacht Van Eylen diverse testopstelling om tot een optimale ontsmettingsmethode te komen. Dat ging bijvoorbeeld over positionering tijdens het reinigen. Hangen of liggen?
Deze testen toonden aan dat Phileas-apparatuur en de technologie van ‘droge mist’ mondmaskers op grote schaal kunnen decontamineren. Zeker goed voor de erg schaarse FFP2 maskers. De toestellen zijn bovendien mobiel kunnen snel van plek naar plek.
Infrastructuur
Het decontamineren voor een veilig hergebruik vereist een afgesloten ruimte, een ophangsysteem voor de mondmaskers en elektriciteit. Peter Van Eylen: ”Vandaag vormt de aanvoer van mondmaskers een probleem. Morgen ligt dat waarschijnlijk bij een ander beschermingsmiddel, zoals beschermpakken, brillen of nog iets anders. Hoe verder de pandemie zich ontwikkelt, hoe schaarser al deze middelen door een wereldwijd exploderende vraag. Inzamelen en op een veilige manier hergebruik organiseren, vormt dan de beste optie. Onze oorspronkelijk voor het ontsmetten van ruimtes ontwikkelde technologie blijkt veel breder toepasbaar.”