Ga naar hoofdinhoud

Huis verduurzamen met een hybride warmtepomp? Zo zit het

Je huis verduurzamen is tegenwoordig onderdeel van de realiteit. Dat kun je op verschillende manieren doen. Denk aan je zolder isoleren, zonnepanelen of duurzame energie afsluiten. Maar je kunt ook een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar wat is het? En hoe zit het met subsidies?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een pomp die je in je woning plaatst en die samen met je cv-ketel voor warmte in je woning zorgt. Deels als vervanging van je gasverbruik. De pomp werkt op stroom en koppel je aan je cv-ketel zodat ze kunnen samenwerken. Met name in de winter is de hulp van de cv-ketel nodig omdat de hybride warmtepomp dan niet voldoende warmte levert om je hele woning op te warmen. Op het moment dat het buiten dus erg koud is, springt de cv-ketel aan voor bijvoorbeeld de verwarming. Daarnaast zorgt de cv-ketel nog steeds voor het warme water in de keuken en badkamer.

Aanschaf

De hybride warmtepomp staat voor een deel in je huis en een onderdeel staat buiten. Het binnengedeelte, ook wel de binnenunit genoemd, is wat kleiner en hangt naast je cv-ketel. De buitenunit, dus het deel dat buiten hangt, kun je vergelijken met het uiterlijk van een airco. De buitenunit zorgt ervoor dat de warmte uit de buitenlucht in huis komt en het op die manier kan verwarmen. En dat betekent niet dat het buiten warmer moet zijn dan binnen. De prijs van een zo’n warmtepomp verschilt. De meest voordelige warmtepomp om aan te schaffen is de hybridevariant en die begint bij 4000 euro.

Subsidie

Op het moment dat je je huis gaat verduurzamen, is de overheid hier blij mee. Het doel is namelijk om de woningen in Nederland vrij te maken van aardgas en daarmee dus ook de CO2-uitstoot te beperken tot bijna nul in 2050. Ze stimuleren het verduurzamen dus door middel van subsidies. Veel gemeenten bieden dit aan maar er is ook een landelijke subsidie waarmee je voordelig een warmtepomp kunt aanschaffen.

Eisen

De warmtepomp die je aanschaft, moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen vind je op de website van Milieu Centraal. Voordat je een warmtepomp aanschaft, is het nuttig om dit door te lezen en hier rekening mee te houden in de aanschaf. Je kunt namelijk tussen de 1300 en 3400 euro terugkrijgen. En dat is toch wel de moeite waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!