Ga naar hoofdinhoud

Industrie kruipt een jaar later uit coronadal

‘Het komt goed’. Die overtuiging sprak Albert Jan Swart, bij de ABNAmro sectoreconoom voor de industrie met interesse in transport en economisch analist voor Nevi op 4 juni 2021 uit. Het Stemmingscafé nodigt traditiegetrouw de eerste vrijdag van de maand iemand uit die de economische cijfers duidt. En begin juni gaf Swart de industrie weer hoop dus. “Nederland klimt uit het coronadal.”

Industrie

Swart duidde de grote lijnen die de industrie nu ondervindt als volgt: ontregeling in de supply chain, solvabiliteitsproblemen en het kredietrisico. “Afhankelijk van een nieuwe coronavariant en het vaccinatietempo zien we allerlei lichtpuntjes. Naar ons idee gaat het na de zomer los en kan het maar zo zijn dat het de groei de historische krimp van van 15 procent vorig jaar nog goed gaat maken.”

Een jaar eerder

Even terug naar januari 2020. “De corona begon in China en zette hun export on hold. Heel wat, als je bedenkt dat China in zijn eentje 28 procent van de mondiale, industriële productie voor zijn rekening neemt. Op allerlei vlakken, van rubber, kunststof, metaal tot aan sensoren.”

De automotive ging als eerste ‘nat’ omdat ze daar het JIT-principe (Just in Time) hanteren. Die zaten half maart 2020 dus zonder onderdelen. Maar ook Italië ging al snel ‘op slot’ en overal kwamen er grenscontroles.

Inhaalslag en overheidssteun

Swart vervolgt: “De nieuwe lockdown in het najaar van 2020 beïnvloedde de industriële productie veel minder. Een inhaalslag en overheidssteun zorgden voor vertrouwen bij de industrie De voet ging helemaal van het rempedaal toen er in november vaccins werden beloofd. De Chinese overheid kreeg met draconische maatregelen corona eronder en stelde een plicht in om weer volop te produceren.”

Dus veerde de economie op, ook in Nederland.

Zweepslag

De tekorten in de keten, naast corona vormde het Suezkanaal ook nog even een obstakel, duidt Swart de schommelingen in de supply chain met de zweepslagtheorie. “Waar het begint met een ‘slagje’ dijt dat steeds verder uit tot aan het eind een behoorlijke zwieper. Daardoor ontstaan upstream in de keten veel meer problemen. De angst bij inkopers en retailers overheerst. Als de vraag stilvalt, schroeft elk bedrijf zijn productie logischerwijs naar beneden. Ze snijden in kosten en beperken het werkkapitaal. Na de dip gaat iedereen onderdelen kopen maar dat brengt materiaalschaarste met zich mee.”

Die manifesteert zich nu het meest in de chips. Maar ook daar gloort hoop nu de EU praat over een Europese chipfabriek en fabrikant Bosch er net een opende in het Duitse Dresden.

Optimisme

Als je kijkt naar Market, een bron voor vergelijkend cijfers, staat Nederland er ten opzichte van andere landen goed op, aldus Swart. “Onze index is het hoogste waar Duitsland wat afvlakt. Logisch met hun auto-industrie en bij ons wat meer spreiding daarin. Ook het CBS constateert dat het producentenvertrouwen stijgt. De producenten zijn zelfs optimistischer dan in 2019 en noemen allemaal een volle orderportefeuille. Ook de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in mei verder naar 69,4. Dat duidt op aanhoudend snelle groei.

Die geëxplodeerde vraag naar chips, onder andere door 5G en elektronica thuis, baart nog wel zorgen. Wat betreft de grondstofprijzen blijft het even speculeren. De inkoop- en afzetprijzen stijgen beide, de eerste het meest. Een waarschuwing voor de industrie: let dus op dat je offertes afgeeft die wisselende grondstofprijzen incalculeren!

Dein coronatijd gegeven overheidssteun brengt ook nog een risico met zich mee: belastingschulden. Dat betekent dat een leverancier zich goed moet oriënteren op de kredietwaardigheid van zijn afnemers en eventuele kredietrisico’s moet afdekken. De belastingdienst gaat bij een faillissement altijd voor.”

China

Swart werpt ook nog even een blik op China. “Een jaar geleden kondigde het land al aan in de strategie tot 2025 alle auto’s en machines zelf te willen maken en daarbij voorop te willen lopen. Aangezien ons handelsakkoord op de helling ging nadat Sjoerd Sjoerdsma zich uitliet over de oeigoeren blijft het wat ongewis hoe dit afloopt. Evident is dat China alle technologie opkoopt. We maakten ons al voor 50 procent afhankelijk van hen. Een behoorlijk risico dus. De EU realiseert zich dat en stelde in een rapport vast dat we alles beter weer zelf kunnen maken en dat dat betekent dat er overheidsgeld in moet!

Het komt dus goed maar alertheid blijft zoals altijd geboden. Daarvoor bent u ondernemer toch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!