Ga naar hoofdinhoud

Jaarlijkse uitreiking Philips Innovation Award

Op 15 mei vond de finale plaats van de Philips Innovation Award. Naast een forumdiscussie moesten de finalekandidaten de laatste vragen beantwoorden. In de categorie Roug Diamonds, de startups won Plense Technologies. De innovation Award 2023 ging uiteindelijk naar Exculture.

Philips Innovation Award

Het Philips Innovation Award (PHIA) traject start met de Coaching Day. Tijdens deze dag krijgen de startups verschillende workshops, trainingen en belangrijke inzichten van startups. Bovendien stellen partners zoals KPMG, Wavin en PON hun innovatie experts beschikbaar. In de halve finale mogen dertig teams hun idee pitchen om een plek te veroveren in de Grand Final.

ExCulture ontwikkelde een bioprocestechnologie voor fermentatie met gemengde culturen als een nieuwe methode voor het produceren van heparine-achtige verbindingen. Daarmee wil het de toeleveringsketens van levensreddende medicijnen zoals heparine toekomstbestendig maken door de implementatie van een biogebaseerde, proefdiervrije aanpak.

Start ups

De startup die won heet Plense Technologies. Ze streven naar eenvoudige, efficiënte en toegankelijke gewassenteelt met robuuste, betaalbare en slimme sensorapparatuur.

Maar het door Rishabh Ghotge in 2020 opgerichte Heliostrome won niet maar is pomptechnisch wel de moeite waard om te vermelden. Ze ontwerpen software waarmee boeren hun akkers beter kunnen irrigeren met behulp van zonne-energie. In droge gebieden in Afrika, Azië en de VS zit het wel beschikbare water een paar meter diep in de grond. Dat vraagt om irrigatie, iets dat Ghotge als kind zag toen zijn vader als consultant voor de Indiase overheid irrigatieprojecten begeleidde in de Ganges-delta. Het ontbrak de boeren aan elektriciteit om de pompen op acht meter diepte hun werk te laten doen. Dus kwamen er zonnepanelen.

Functioneren irrigatiesysteem

Maar toen een vriend van zijn vader een bedrijf startte dat pompinstallaties voor irrigatie ging ontwikkelen, zag hij hoe lang het duurde om dergelijke systemen te ontwikkelen. Ghotge leerde hoeveel informatie het vereist om droge akkers goed te kunnen irrigeren. Van bodemtype, gewastype, groei en de benodigde hoeveelheid water. Van de bodem tot aan wat er uit de lucht valt. Maar ook verdamping telt mee. Door slechte ontwerpen en verkeerde berekeningen functioneert het irrigatiesysteem niet, krijgen gewassen te weinig water of staat ineens de hele akker blank.

Heliostrome verbouwt zelf geen gewassen, levert geen irrigatiepompen of zonnepanelen maar verzamelt en analyseert met zijn software alle relevante data. Zo kan hun software het systeem optimaal aansturen. Voor de financiële zekerheid werkt Heliostrome samen met irrigatiebedrijven die vooral in opdracht van overheden, ngo’s en hulporganisaties lokale irrigatiesystemen aanleggen. Ghotge: “We ontwierpen het systeem voor irrigatie maar het kan later ook voor andere doelen worden ingezet.”

Zonnepanelen daalden de laatste jaren in prijs vandaar het idee van irrigatiepompen op zonne-energie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!