Ga naar hoofdinhoud

Koolstofarm ondernemen biedt bedrijven strategische kans

Deze week vindt in Rotterdam Ahoy het ABN AMRO tennistoernooi plaats. De hoofdsponsor grijpt de gelegenheid aan om parallel op de locatie een decarbonisatie (koolstofarm) summit te organiseren.

Koolstofarm ondernemen

Voor de meeste, economische sectoren ligt er nog een grote decarbonisatie-opgave om de 2030-doelen te behalen. Nieuwe inzichten tonen aan dat tijdig investeren in koolstofarme technologieën leidt tot hogere operationele marges en versterking van het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven. Dat naast het bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen natuurlijk. ABN AMRO publiceerde eind januari 2025 de resultaten van het onderzoek ’Investeren in koolstofarme technologieën loont’ dat zijn Economisch Bureau uitvoerde. Investeren voor 2029 levert meer voordelen op, aldus het onderzoek omdat zowel de investerings- als onderhoudskosten naar verwachting lager liggen dan na 2030. Ook tonen internationale studies aan dat bedrijven met consistente duurzaamheidsmaatregelen hogere operationele marges kunnen behalen.

Technologie al beschikbaar

We beschikken al over veel decarbonisatietechnologieën, denk aan elektrificatie, het treffen van energie-efficiëntiemaatregelen en het inzetten van hernieuwbare energie. Voor de periode tussen 2025 en 2050 komen ook nieuwe technologieën beschikbaar. Hoewel de bank het aantal dan relatief laag schat. Uitbreiding van het emissiehandelssysteem in 2027 stimuleert naar verwachting vrijwel alle bedrijven in Nederland om de CO₂-uitstoot te verminderen.

Uit klantonderzoek van ABN AMRO blijkt dat bedrijven verschillende motieven noemen om (nog) niet te investeren in zulke maatregelen. Een gebrek aan kennis en/of geld belemmert twee op de vijf bedrijven te investeren in duurzaamheid.

Netcongestie belemmering

Daarnaast zien bedrijven netcongestie als obstakel voor investeren in koolstofarme technologie. Volgens ABN AMRO kunnen nieuwe samenwerkingsvormen tussen bedrijven op korte termijn uitkomst bieden om capaciteit vrij te maken op het elektriciteitsnet. Zodra het probleem van netcongestie vermindert, neemt de vraag en, daarmee de prijs naar koolstofarme technologieën toe. Ook om deze reden loont een vroege investering in deze technologie en de ontwikkelingen rondom netcongestie in de regio te blijven volgen.

Stilstand en achteruitgang

Om volgens de Europese Green Deal klimaatneutraliteit in 2050 te bereiken, vereist in veel sectoren nog steeds grootschalige klimaatactie. In zeven sectoren zijn de broeikasgas (BKG) -emissies toegenomen of gelijk gebleven. Waarbij het vervoer door de lucht zich negatieve koploper mag noemen met een toename van BKG-emissies van acht procent.

Vooral het lage reductietempo in de industrie baart zorgen, zoals in de aardolie-, voedingsmiddelen- en chemische industrie, aldus de bank. De complexheid van decarbonisatie in deze industrieën helpt niet mee en het behalen van optimaal resultaat verschilt sterk per sector, beaamt de bank.

Aanjager

Naast aanscherping van het overheidsbeleid en investeringen in energie-infrastructuur speelt innovatie een sleutelrol. “Doorontwikkeling maakt bestaande technologieën, zoals waterstof, CO₂-opslag en elektrificatie steeds toegankelijker. Dat terwijl sommige koolstofarme technologieën nog in ontwikkeling zijn. “Het vervroegen van investeringen in het koolstofarm maken van processen kan voor veel bedrijven gunstig uitpakken. Op korte termijn hierin investeren biedt in financieel opzicht voordelen ten opzichte van investeren op middellange termijn”, vertelt Casper Burgering, Senior Econoom Sustainabilitybij het Economisch Bureau van ABN AMRO. “Om de klimaatdoelen te halen, is een aantal factoren doorslaggevend. Zo blijven de betaalbaarheid van de transitie, een betrouwbare infrastructuur, voldoende netwerkcapaciteit en het stimuleren van de groene vraag met bijvoorbeeld financiële prikkels, belangrijk. Bedrijven die nu verduurzamen, versterken hun marktpositie en vergroten hun aantrekkelijkheid zowel voor investeerders als klanten.”

ABN AMRO voert al jaren gesprekken met klanten over hoe de klimaatdoelstellingen van 2030 te realiseren. Als aanjager organiseert de bank op 5 februari 2025 de tweede editie van de ‘Decarbonisation Summit’ tijdens het ABN AMRO Open in Ahoy Rotterdam. Hier deelt zij haar visie op de uitdagingen en oplossingen waarvoor de samenleving, haar klanten en de economie staan. Tijdens de Summit wil ABN AMRO klanten inspireren hoe om te gaan met de problemen en oplossingen voor decarbonisatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!