Ga naar hoofdinhoud

MegaVessel RO op Aquatech Amsterdam

Water gelijkmatig over een reeks membranen verdelen, verhoogt de behandelingsefficiëntie ontdekten ze bij Mega Vessel Inc. Terwijl veel ontwikkelingen in RO-waterbehandeling zich richten op chemicaliën en membraanmaterialen, richt dit bedrijf zich op de fysieke ‘envelop’ die de membranen herbergt.

MegaVessel RO

Impact Filtration produceert de omgekeerde-osmosetechnologie (RO) voor waterbehandeling en distributeur H20 Innovation toont het op Aquatech in RAI Amsterdam half maart. Het systeem werkt met een gelijkmatige verdeling van het water over een 7×7 array van membranen in plaats van de traditionele enkele lange array. Dat geeft een gelijkmatige waterdrukverdeling waarbij elk membraan exact dezelfde waterstroom ontvangt. Dat vermijdt de gebruikelijke drukval. Maar het verkleint ook de totale voetafdruk van het systeem met meer dan een derde omdat het zeven keer meer membraanelementen herbergt. Het 7×7-ontwerp vermindert ook de behoefte aan leidingen en verbindingen en het systeem bevordert de levensduur van het membraan en verhoogt de algehele doeltreffendheid.

Aquatech Amsterdam

Sergeui Leclerc van H20 Innovation vertelde voorafgaand aan de beurs aan Aquatech Online: “De MegaVessel is compatibel met verschillende membraanleveranciers. Dat vergroot de flexibiliteit en maakt potentiële kostenbesparingen mogelijk. Dit betekent dat een bedrijf een membraan kan kiezen dat het beste bij zijn systeem en budget past.”

De MegaVessels laten zich stapelen om zodoende de waterbehandelingscapaciteit uit te breiden zonder de footprint te vergroten.

Leclerc noemt ook voordelen als eenvoudigere reiniging, energiebesparing en optimale fluxverdeling door innovatieve bypass-stroomtechnologie.

“Op dit moment biedt MegaVessel de meest significante voordelen in ontziltingsinstallaties vanwege de grote hoeveelheden water die ze verwerken. Maar we zien ook mogelijkheden bij afvalwaterinstallaties”, legde Leclerc uit.

Hij vervolgt: “De MegaVessel-technologie vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van de wereldwijde waterschaarste door ontzilting en hergebruik van water efficiënter, toegankelijker en milieuvriendelijker te maken. Door duurzaamheid op een andere manier aan te pakken, sluit het MegaVessel aan bij waterpositiviteit en wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien heeft het een echte impact op de waterzuiveringsinstallaties.”

In de praktijk

Op dit moment doen ze proeven met het systeem in een ontziltingsinstallatie in Jeddah (Verenigde Arabische Emiraten). Ook vindt er een technische proef plaats in de fabriek van H20 Innovation in Vista (Californië). Dit om prestatiegegevens te verzamelen over energie en efficiëntie onder realistische omstandigheden.

Het systeem werkt met een 25-inch glasvezelversterkte kunststof drukvat en 49 standaard 8-inch membraanelementen. Het vat beschikt over inlaatpoorten voor voedingswater, een voedingseindstroomverdeelplaat, zeven stroomverdeelbuizen en interconnector-vertrouwensringen. De output gaat via de uitlaatpoorten voor pekel (concentraat) en de productwateruitlaat.

Verder noemt de distributeur voordelen als verminderde frequentie van membraanreiniging en een kortere installatietijd voor het RO-systeem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!