Ga naar hoofdinhoud

Met AI beschermende effect van hoge zichtbaarheidskleding valideren

Samen met het Duitse Fraunhofer Instituut ontwikkelde Mewa een AI-ondersteunde testprocedure waarmee het het beschermende effect van hoge zichtbaarheidskleding na elk was- en verzorgingsproces kan bepalen. Volgens een onderzoek van de Duitse Sociale Ongevallenverzekering (DGUV) en de Duitse Bouwwerkgeversvereniging (BG Bau) bevestigen de betrouwbaarheid.

 
Hoge zichtbaarheidskleding

De wetenschappelijke laboratorium- en veldtesten bevestigden dat het op AI gebaseerde proces betrouwbaarder dan het menselijk oog waarneemt wanneer de zichtbaarheid van hoge zichtbaarheidskleding niet meer voldoet aan de norm. Het gebruik van het gepatenteerde, digitale inspectiesysteem in het kwaliteitsborgingsproces ondersteunt tijdige afkeuring of reparatie. Daarmee tilt het verbeterde de kwaliteitscontrole naar een nieuw veiligheidsniveau. Het in samenwerking met het Fraunhofer Instituut ontwikkelde, digitale proces kreeg inmiddels een erkenning in de categorie ‘Optische Technologie’ van de German Industry Award.

AI

In een volledig geautomatiseerd inspectieproces gaat de kleding na het wassen en drogen via een transportsysteem hangend op kleerhangers door het testsysteem. Dat registreert zowel de luminantiefactor van de fluorescerende stof als de specifieke reflectiewaarde van de retroreflecterende strips. Als de software detecteert dat een stuk kleefstof buiten de standaardwaarden valt, gaat het via een aparte route naar een nader inspectieproces. “De AI-ondersteunde technologie vormt een aanvulling op de eerdere visuele inspectie en garandeert onze klanten nog meer veiligheid. Tegen eind 2025 zullen we deze digitale inspecties in alle Mewa vestigingen kunnen uitvoeren,” legt Stefan Abel, Hoofd Kwaliteit Productie & Logistiek bij Mewa, uit.

De automatisch gedocumenteerde resultaten stelt het bedrijf bij bijvoorbeeld een audit ter beschikking aan de klant.

Regelmatige inspectie verplicht 

Bedrijven dragen zorg voor gebruik van hoge zichtbaarheidskleding in overeenstemming met de risicobeoordeling. Dat vereist regelmatige controle op functionaliteit op basis van de ongevallenpreventievoorschriften van de beroepsverenigingen en de PBM-gebruiksverordening. Als ze dit uitbesteden aan professionele, industriële wasserijbedrijven dienen die ervoor te zorgen dat de reflecterende strips en de fluorescerende stof nog steeds volledige beschermende bieden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!