Ga naar hoofdinhoud

Na KEEA-pilot: Metaalindustrie kan koploper zijn in energiebesparing

Op vrijdag 8 maart 2019 vond de kick-off van de pilot auditprogramma Aandrijvingen plaats. Auditprogramma Industrie en Kennisnetwerk EEA werken samen aan de ontwikkeling van een auditprogramma, speciaal voor energie-efficiënte aandrijfsystemen. Tijdens deze pilot werden 30 audits uitgevoerd.

Na zo’n 30 audits voorziet Jan Grauss, LIKE energy en KEEA-auditor dat de vraag naar audits voor energie-efficiëntie de komende jaren zal toenemen. De metaalindustrie kan een voortrekkersrol daarin nemen, denkt hij.

KEEA-pilot

Begin 2020 organiseerde PompNL al een ronde tafel over het onderwerp (PompNL nr. 2 2020 pag. 12-17). Nu brengt opdrachtgever RVO resultaten naar buiten.

Een audit zet vaak meer zaken in gang, aldus auditor Grauss. “Zoals energiemonitoring. Als je het energieverbruik in de gaten houdt, focus je niet alleen op aandrijvingen maar op alle processen die energie verbruiken.”

Dat stelt Jan Grauss na 30 audits in het kader van het Pilot-auditprogramma Industriële Elektrische Aandrijfsystemen. Daarin keken ze naar de mogelijkheden voor energiebesparing in 27 bedrijven, onder meer in de metaalindustrie. Grauss: “De pilot laat zien dat op de aandrijvingen vaak veel te besparen is.”

Positieve ervaringen

LIKE energy treedt sinds 2019 op als auditor voor de pilot. Jan Grauss: “Bedrijven staan open om energie te besparen en maken graag gebruik van onze kennis. Ook de uitgewerkte business cases met korte terugverdientijd scoorde goed. Deels gaven bedrijven direct een opdracht voor de uitvoering ervan.”

Zo bleek bij Voestalpine, toeleverancier van de Europese automobielindustrie, besparing vooral mogelijk bij de hydraulische persen en bij de compressoren en koelsystemen. Jan-Willem van Ganswijk van Voestalpine: “De audit maakte duidelijk dat veel hydraulische nevenaandrijvingen, zoals koeling, filtratie en stuurdruk, niet afgestemd waren op het daadwerkelijke verbruik. Ze draaien continu. Er zijn betere oplossingen om een constante druk of volume te bereiken. Ook bleek de gemiddelde leeftijd van onze motoren erg hoog. En al leek het eerst verstandig om deze oude motoren te blijven repareren, de terugverdientijd van een nieuwe IE4 motor is veel korter dan verwacht.”

Aanzienlijke besparingen

De audits laten besparingen zien tussen de 10 en 18 procent in het verbruik van de onderzochte aandrijfsystemen. Er bestaan diverse mogelijkheden om te besparen. De gemiddelde besparing voor alle audits was 12 procent. De totaal geïnventariseerde besparingen bedragen 24 GWh/jaar met een gemiddelde terugverdientijd van de benodigde investeringen van 3,0 jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kondigde aan dat zij deze audits in regelgeving gaat vatten. Voor grote energiegebruikers, met een energieverbruik gelijk aan of meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgasequivalent, komt er in 2023 een energieonderzoeksplicht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!