Ga naar hoofdinhoud

Nederland BV doet het goed maar wel wat donkere wolken

Foto: Techniekbeeldbank.nl

Vergeet 2018, 2021 gaat records breken. Maar de grondstoffen- en transportschaarste kan wel eens roet in het eten gaan gooien. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in mei 2021 16,5 procent hoger dan in mei 2020, volgens het CBS. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,1 procent. De productie van de industrie lag in mei op het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van mei 2019 bedroeg de groei in mei drie procent. Dat maakte het verlies in mei 2020 door de coronacrisis goed.

Nederland BV

Vrijwel alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in mei meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de hoogste groei.

Onze industrie liep door corona aanzienlijk minder klappen op dan veel andere Europese landen. De CBS-cijfers over het eerste kwartaal van 2021 tonen ook alweer groei aan. Van april op mei 2021 steeg de productie met 1,4 procent. Er vond ook een productiestijging plaats van medio 2014 tot begin 2018 maar vervolgens daalde die alleen maar om in mei 2020 een dieptepunt te bereiken. Daarna steeg lijn weer om in mei 2021 op het hoogste niveau ooit uit te komen.

Producentenvertrouwen op recordniveau

In juni 2021 bleek de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd. Het producentenvertrouwen lag op het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985.

Duitsland vormt een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie en daar steeg de zogenaamde IFO-index in juni tot het hoogste niveau sinds april 2018. Hoewel het oordeel over de toekomstige bedrijvigheid minder positief uitviel. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in mei met bijna 21 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van mei 2019 lag de productie echter nog ruim zeven procent lager.

Nederland BV doet het goed maar wel wat donkere wolken

Grondstoffen

Ondanks problemen in de logistieke keten en de blokkade van het Suezkanaal groeide de Nederlandse industrie in het eerste kwartaal (Q1) van 2021 met 2,8 procent ten opzichte van Q1 2020. Daarmee leverde de industrie een positieve bijdrage aan de totale economie die in het eerste kwartaal juist met 2,4 procent kromp. Inmiddels baren overigens grondstoffenschaarste (vooral houtprijzen gaan al sky high) maar ook gebrek aan transportmogelijkheden de Nederlandse producten zorgen. De ABNAmro spreekt aan de hand van de Nevi-index over een historisch tekort aan grondstoffen.

Europa

De toegevoegde waarde van de Nederlandse industrie kromp vorig jaar met 2,6 procent. In de Europese Unie bedroeg de afname gemiddeld ruim zeven procent. In maar drie Europese lidstaten groeide de industrie: Ierland, Litouwen en Malta.

Uit de cijfers blijkt dat landen waar corona hard toesloeg of die met een sterke auto-industrie, zoals Duitsland en Frankrijk, harde klappen kregen. In deze twee landen, maar ook in Groot-Brittannië, Italië en Spanje kromp de totale industrie met zo’n tien procent of meer in coronajaar 2020.

Krimp 2020 alle industriële branches

In Nederland krompen in 2020 bijna alle industriële branches. Dat terwijl in 2019 een aantal branches groei vertoonden. De transportmiddelenindustrie en de textiel-, kleding- en schoenenindustrie vielen het hardst terug. Meer dan de helft van de branches binnen de Nederlandse industrie deed het slechter dan gemiddeld. Slechts twee sectoren, de machine-industrie en de chemische en farmaceutische industrie vertoonde groei.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!