In een NRC-artikel van 5 februari 2025 een alarmerend bericht over Thames Water. Het bedrijf zou door privatisering 35 jaar geleden inmiddels tegen een schuld aankijken van ruim 21 miljard schuld en staat daardoor eind maart financieel droog.
Thames Water
Er ligt een herstructureringsplan waar niet iedereen achter staat. Een groep bewoners oppert nationaliseren maar dan vissen huidige schuldeiseres achter het net.
Thatcher vond naar de markt brengen van de watervoorziening een goed idee maar inmiddels staat het bedrijf net als de andere in Engeland onder leiding van buitenlandse investeerders. Bij Thames Water zijn dat Chinese en Canadese aandeelhouders. Water leek jarenlang een waardevaste investeringen maar de schulden liepen op net als de rente onder invloed van de inflatie. Aandeelhouders kregen al die jaren wel dividend uitgekeerd, overigens.
De totale schuld van alle waterbedrijven in Engeland liep inmiddels op tot ruim 71 miljard, aldus het NRC.
Dilemma
En ook Engeland beschikt over een oude installed base met onvoldoende capaciteit, een lekkagepercentage van rond de 20 procent en natuurlijk klimaatadaptatieproblemen. Dat laatste resulteert in riolering die de stroom niet aankan en het rioolwater dat wordt gedumpt in rivieren en de zee.
Voor een twee jaar geleden in het leven geroepen waterherstelfonds meldde niemand zich aan, aldus Labour onlangs.
Een rechter zal zich nu buigen over de standpunten van de diverse belanghebbenden. Nationaliseren kost veel te veel geld dat voor een groot gedeelte op de rekening van de inwoners komt. Maar kredietverstrekkers en dan weer de schuld op laten lopen?