Ga naar hoofdinhoud

Onzekerheid troef voor 2022 door corona, inflatie en grondstoftekort

U denkt op dit moment ook dat de bomen tot in de hemel groeien? Albert Jan Swart, sectoreconoom bij ABNAmro temperde in het STEMmingscafé op 3 december 2022 het optimisme voor 2022 wel een beetje. Want niet alleen de haperende supply chain ook inflatie en arbeidstekorten bedreigen uw riante positie van dit moment.

Recordprijzen

Natuurlijk groeit de wereldhandel nog steeds. Swart: “Maar die zit wel aan de grens. De industriële productie hapert en vooral de supply chain beeft op zijn grondvesten. Sinds het goede vaccinnieuws in november 2020 stegen de grondstoftekorten naar recordhoogte.”

Dat laatste merkt u misschien zelf aan grondstoftekorten of dure transportprijzen. De laatste stegen zo erg dat vliegen op het moment zelfs een goedkoper en betrouwbaarder initiatief lijkt voor boot of trein.

Booming business

We doen overigens iets goed in Nederland. Onze machinebouw verwierf faam in het buitenland. Dus exporteren we veel en steeg de productie in die sector het afgelopen jaar met zo’n 13 procent. En gelukkig is onze automotive-afhankelijkheid (nog) niet zo groot. Die chipsafhankelijke productie in landen als Duitsland lag soms weken stil. Hoewel Rivian onlangs zijn oog liet vallen op Nederland en dat de situatie misschien verandert.

Corona en inflatie

Net als van corona raken we de inflatie voorlopig niet kwijt, aldus Swart. Die ligt nu op 5,6 procent maar voorspellers noemen 10 procent binnen niet al te lange tijd als mogelijkheid.

Swart noemt de Baltic Dry Index als een voorspeller. “Dat gaat weliswaar om bulkgoederen maar blijkt door zijn volatiliteit een goede, economische graadmeter. Die daalde onlangs binnen een maand met 50 procent en dat voorspelt een grote verandering.”

https://www.balticexchange.com/en/data-services/market-information0/dry-services.html

Uitdagingen

En dan noemt Swart nog een aantal andere uitdagingen voor 2022. “De hoge gasprijzen zullen energiegrootgebruikers ook niet in de koude kleren gaan zitten. Het maakt hen kwetsbaar.”

In de top5 van kwetsbaarste branches staan de basischemie en de waterleidingbedrijven.

Ook gaat de CO2-invoertax een rol spelen en richt due dilligence zich meer en meer op mensenrechten. Wel handig om even te checken hoeveel kinderarbeid uw toeleveranciers gebruiken. Bovendien gaan we onze economie in Europa meer beschermen.

Kortom, een onzeker jaar nog meer dan anders.

Of zoals Willem de Vries van STEM Industrial Marketing afsloot: “Ik raad u aan er niet van wakker te liggen maar alertheid lijkt toch wel geboden.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!