In Venray werkt Penn Color in Venray op zijn nieuwe kleurstoffen-productielijn volledig gasloos. Dat kon door het inzetten van zonnepanelen, warmteterugwinning en warmtepompen. Voor de verwarming en koeling van het gebouw gebruikt het bedrijf de Wilo-Stratos Maxo.
Penn Color
Het internationaal opererende familiebedrijf Penn Color produceert al meer dan 55 jaar hoogwaardige masterbatches en geconcentreerde kleuradditieven voor de kunststofindustrie. Toepassing van de kleurnauwkeurige concentraten en pigmentdispersies gebeurt in alle de verpakkings-, bouw-, behang- en vloerbedekkingsindustrie. Wereldwijd opereert het bedrijf vanuit vijf productielocaties, waaronder die in Venray.
Omvangrijke nieuwbouw
De uitbreiding van de productielocatie in Venray greep Penn Color aan voor een belangrijke verduurzamingsstap. Naast een nieuwe productiehal met drie productielijnen verrezen in het nieuwe gedeelte ook een R&D-faciliteit, kantoren en een pre-engineringsplaats. Zo maken de medewerkers tijdens klantgesprekken direct samples aan zodat klanten de mogelijkheden zien. Flexibiliteit en maatwerk dus.
Duurzaamheid
De duurzaamheidsambities voor de nieuwbouw omvatte een gasloze uitvoering. Daarvoor nam Penn Color Installatiebedrijf Gebr. Janssen uit Beugen in de arm. Uitgangspunt: duurzaamheid. Gebroeders Janssen bracht capaciteiten en energiestromen van het proces en gebouw in kaart. Daaruit kwam naar voren dat de proceswarmte prima kan dienen als verwarming van het kantoor.
Verwarmt en koelt
Het hart van het warmtepompsysteem van Penn Color bestaat uit een lucht/water-warmtepomp voor koeling en verwarming. De koelcapaciteit bedraagt 350 kW en de verwarmingscapaciteit 200 kW. Zo’n 80 kW daarvan dient voor de volledige kantooromgeving.
Omdat verwarming en koeling voor het bedrijf kritische grootheden zijn, koos het in overleg het installatiebedrijf Gebr. Janssen voor de Wilo-Stratos Maxo. Uiteindelijk staan er elf van deze pompen in het pand.
Energiebesparing tot 20 procent
De energiebesparende No-Flow Stop-functie stopt de pomp wanneer deze onder een bepaald minimumdebiet komt. Dat kan gebeuren bij dichtlopende ventielen. Verder past de pomp dankzij de Dynamic Adapt Plus-functie de opvoerhoogte automatisch aan bij de hydraulische vraag. De regeling probeert daarbij de werkpunten zo te kiezen dat de ventielen zo ver mogelijk openstaan en de installatie met zo weinig mogelijk drukverlies blijft werken. Volgens de fabrikant kunnen energiebesparingen daardoor oplopen tot 20 procent. Met de debietregistratie in de pomp en een temperatuurregistratie in de voor- en terugloop wordt het warme of koude volume geregistreerd.
Snel en eenvoudig installeren
De grote aansluitmodule met veerklemaansluitingen en de standaard aanwezige analoge en digitale in- en uitgangen vereenvoudigt elektronische registratie. De configuratie van de pomp verloopt vervolgens eenvoudig en snel via de Set-up Guide. Met innovatieve, energie-efficiëntiefuncties zoals ‘Multi-Flow Adaption’ en een EEI van ≤ 0,17 biedt de pomp ook een hoge systeemefficiëntie.