Ga naar hoofdinhoud

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

De drie trokken voor de derde keer met elkaar op bij een evenement. Deze keer gingen Danfoss, Endress+Hauser en KSB elk op hun eigen manier in op het thema Rethink, de 7R’s van een circulaire economie. Oftewel, bedenk nog eens goed of je weet waar je mee bezig bent en waar je nog kunt optimaliseren.

Energiebesparing bij overgedimensioneerde pompen

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

Bert Hollander van KSB mocht aftrappen met het verhaal van de overgedimensioneerde pompen. Hij noemde praktijkvoorbeelden waar ze wat konden betekenen op besparingsgebied, van energie tot aan grondstoffen. Aan de hand van de pompcurve hield hij de gebruikers in de zaal voor hoe druk en debiet tegengesteld op elkaar reageren. Dus als het debiet daalt, stijgt de druk. Daar ligt potentie voor besparing, aldus Bert.

Hun Sonolyzer app meet schoepdata, niet op de komma nauwkeurig maar wel indicatief dus kan de gebruiker er wel op acteren. De appvoor de smartphone herkent aan de hand van de motorgeluiden van de inductiemotor of de pomp zuinig draait of te veel energie verbruikt.

KSB ziet ook veel beweging op repair-gebied. “Als op papier lijkt dat de pomp tegen vervanging aanzit, kan hij vaak nog lang doordraaien. We kijken niet op van een levensduur van 30-40 jaar. Bovendien denk ook eens aan een andere plek waar hij nog dienst kan doen.”

En dan nog even het praktijkvoorbeeld van de koelwaterpomp die elke twee jaar in de werkplaats van de pompfabrikant stond. Uiteindelijk bleek dat te komen door cavitatie omdat hij veel lager draaide dan zijn Q-max (optimale werkpunt in de pompgrafiek). “Klanten zweren bij een bepaald debiet maar moeten dan eventueel wel meebewegen naar een ander pomptype. Ook hier: bedenk hoe je proces loopt en neem bad actors onder de loep! Rethink!”

Intelligente drives

Vervolgens gingen Robert Dietzel en Herman Scholte van Danfoss in op optimalisatie van aandrijfsystemen.

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

Met hun dashboard voor site assessment gaven ze een duidelijk beeld van de status van diverse componenten. Van goed-presterende, aandachtvragende tot aan eind van hun levenscyclus of zelfs hoog-kritische onderdelen. Waarbij ze waarschuwden dat ze vaak zien dat 1:5 echt op omvallen staat. Uiteindelijk mondde dat uit in een schema voor selectie van de juiste onderhoudsstrategie. Hun collega Louis van der Kaaden liet vervolgens aan de hand van een pompopstelling zien hoe data vertaald kunnen worden naar acties. Elke functie wordt weergegeven door een analoge numerieke waarde en de drive voert eerst een nulmeting uit om de waarden van een ‘normale’ situatie te bepalen. Vervolgens maakt het systeem automatisch twee waarschuwingsniveaus (1 en 2) en een alarmdrempel aan.

Tijdens bedrijf vergelijkt de Condition-based Monitoring-functie (CBM) continu de werkelijke waardes met de nulmeting. Deze functie brengt nu al status van de motor-stator-winding, het belastingsprofiel, trillingen en lagerschade. In de loop van 2025 implementeert Danfoss ook nog de monitoring op de degradatie van de condensator in een sinusfilter en cavitatie-monitoring onthulde Louis van der Kaaden als primeur.

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

Wat betreft eigenaarschap van de data legde hij uit dat alles via het edge principe gaat. Alle data blijft dus standaard in de drive.

Eventueel kan de gebruiker kiezen om de data in een eigen systeem te implementeren via een veldbus met eventueel de mogelijkheid van cloudgebruik.

Meten is weten maar weet wat je meet

Aldert Schollaardt van Endress+Hauser koos een heel andere invalshoek voor Rethink. “Een kloppende massabalans brengt afvalstromen en energieverbruik goed in beeld. Het inzetten van een massaflowmeter maakt ook nog een weegbrug overbodig en de gebruiker krijgt een betere kwaliteitscontrole door additionele metingen op dichtheid, viscositeit en temperatuur.”

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

Hij waarschuwde: “Meten is weten maar weet wat je meet want een liter water is alleen een kg bij 4oC!”

Hij gaf nog een voorbeeld van stoom. Er bestaan drie fasen: natte stoom met nog een laagje water onderin, verzadigde stoom (100oC bij 1 Bara) en oververhitte stoom (>110oC bij 1 Bara). En waar bij volumemetingen temperatuur een rol speelt, komen bij stoommetingen daar nog druk en stoomkwaliteit bij. Massameting kan zonder compensatie maar behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Dus als de massabalans niet klopt kan het daar aan liggen maar ook aan de engineering en de sizing. Om nog maar te zwijgen van obstakels als cavitatie, gasinsluiting of corrosie/erosie.

Monitoren

Zijn collega Bram Berretty, industrie manager food&life science bij Endress+Hauser ging vervolgens in op de meetmethodes die bovenstaande theorie ondersteunen. Met hun Heartbeat Technology kun je vervolgens de output van de elektromagnetische flowmeter of de coriolismeter monitoren. Daaruit komen dan waardevolle data over zaken als de massabalans, vervuiling, stress en slijtage. Naast de diagnosefunctie van de flowmeters met betrekking tot aangroei is het ook mogelijk om een speciaal voor het doel ontwikkelde sensor te plaatsen. “Plaats bijvoorbeeld een sensor op een moeilijk schoon te maken plek. Als die aangeeft dat hij schoon is dan is de rest dat vrijwel zeker. Maar je kunt er ook de CIP-cyclus mee monitoren en die verkorten of juist verlengen, besparen op reinigingsmiddelen maar in ieder geval het juiste stoppunt aantonen.”

Rethink: bekijk je proces nog eens kritisch

Kortom, met meer data uit sensoren visualiseer je mogelijk inefficiënte processtappen. Hier komt Rethink weer om de hoek kijken want als je je proces nog weer eens goed onder loep neemt, kun je behoorlijke efficiëntiestappen maken.

Op een vraag uit de zaal gingen Aldert en Bram in op hun Ecosysteem Netilion waarmee je (kritische) assets koppelt aan je beheersysteem, ook de assets van derden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!