Ga naar hoofdinhoud

RIVM vertaalde REACH-restrictievoorstel rondom PFAS

PFAS Contamination - Alertness about dangerous PFAS per-and polyfluoroalkyl substances presence in polluted urban wastewater - Concept with magnifying glass

Het RIVM maakte een samenvatting van de onderbouwing van het REACH restrictievoorstel rondom PFAS. Dat restrictiedossier kwam er nadat vijf Europese landen, waaronder Nederland in 2023 een voorstel indienden om Europees de productie, handel en het gebruik van deze stoffen zoveel mogelijk te beperken.

REACH restrictievoorstel

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) houden de gemoederen behoorlijk bezig. Naar aanleiding van het voorstel van de vijf Europese landen maakte REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals) een technisch wetenschappelijke beoordeling van de risico’s van deze stoffen voor mens en milieu. Het RIVM vertaalde dat in een Nederlandse samenvatting om de verzamelde kennis in het restrictiedossier beter toegankelijk te maken, bijvoorbeeld voor vergunningverlening. Het voorstel richt zich op de hele groep van PFAS om te voorkomen dat de ene PFAS door een andere wordt vervangen. Onder deze groep vallen ook een aantal gefluoreerde gassen die bijdragen aan klimaatverandering: F-gassen.

PFAS

Dit document vat onder andere de gevaarlijke eigenschappen van PFAS samen. Evenals de schadelijke effecten als mens en milieu blootstaan aan deze stoffen. Naast dat PFAS niet of nauwelijks afbreekt in mens en milieu (persistent) beïnvloeden ze de hormoonhuishouding, het immuunsysteem en verschillende organen, zoals de lever. Het restrictievoorstel geeft ook genoeg wetenschappelijke informatie om de PFAS als een groep te beschouwen. Dat betekent dat niet voor elke PFAS een aparte risicobeoordeling nodig is.

De wetenschappelijke informatie in het voorstel maakt volgens de vijf landen het belang duidelijk om ervoor te zorgen dat de blootstelling aan PFAS niet toeneemt. Want met elke uitstoot groeit de hoeveelheid PFAS in het milieu. En dat zorgt uiteindelijk voor onomkeerbare schade voor mens en milieu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!