U herkent het vast wel: zo veel vrouwelijke monteurs en ingenieurs zien we niet om ons heen. Platform Talent voor Technologie (Ptvt) zet zich in om alle jongeren in het onderwijs hun talenten voor technologie en ict te laten ontdekken. Door positieve ervaringen stimuleren ze jongeren te kiezen voor technologie en ict. Hard nodig want het is in die sectoren alle hens aan dek. Steeds nemen ze daarbij een andere doelgroep onder de loep. Op 26 januari 2021 was het de beurt aan ‘vrouwen’.
Technologie en ict
Allereerst duidde Nina Terpstra, projectleider data en onderzoek bij PTvT de cijfers. Vrouwen zijn in de Nederlandse techsector sterk in de minderheid. Bij verschillende keuzemomenten (keuze voor een technisch profiel, opleiding en het betreden van de sector) haken ze af. “Al bij het kiezen van een profiel ontstaat er een kloof tussen mannen en vrouwen, met name in het vmbo- bb/kb. 36 procent van de jongens kiest voor een technisch profiel, tegenover slechts vier procent van de meiden. Op de havo en het vwo zien we minder verschil in de keuze van jongens en meisjes.”
Keuzemoment
Het tweede keuzemoment vormt het kiezen van een opleiding. Terpstra: “Hier zien we wederom een negatieve trend bij meiden. Van de leerlingen met een technisch profiel, stromen minder meiden dan jongens door naar een technische opleiding. Dit fenomeen zien we bij het vmbo, havo en vwo.”
Overigens vallen mannen minder snel uit bij techniekopleidingen met een aandeel vrouwen van meer dan 25 procent.
Ook op de werkvloer gebeurt iets interessants. Hier speelt achtergrond een rol. Van de mannen met een technisch beroep bezit 60 procent een technisch diploma. Maar van de vrouwen met een technisch beroep beschikt slechts 28 procent over een technische achtergrond.
Rolmodellen
Na de inleiding kwamen ervaringsdeskundige aan het woord. Zoals Agnes Vroegh procesoperator bij Darling Ingredients. Zij werkt op haar afdeling met alleen maar mannen: ‘de enige vrouw in een mannenwereld’. Integratie kostte haar wel even. Daarom deelt zij haar verhaal regelmatig tijdens het speeddaten met meisjes van het vmbo over schoolloopbaankeuzes, opleiding en werk. “Meiden hebben veelal geen beeld van vrouwen die in de techniek werken, want dat zijn er nog gewoon te weinig. Maar als rolmodel kun je aan meiden laten zien dat er mogelijkheden zijn. De techniek ingaan vormt geen verplichting, maar wel een mogelijkheid!” In nr. 1 van PompNL 2021 vindt u een column van haar hand.
Ook het ROC in Amsterdam biedt met het onderwijsproject ‘Miss IT’ rolmodellen. Door studentes van de ICT-opleiding in te zetten als ambassadeur van de opleiding en studentes in de opleiding kennis te laten maken met vrouwelijke professionals steeg het percentage meiden dat een ICT-opleiding volgt op hun locaties Amsterdam en Flevoland.
Miss IT
Sjoerd Veltman, werkzaam als projectleider Cyber Security bij de ROC van Amsterdam, vertelt: “In onze PPS, een samenwerking met onderwijs, overheid en organisaties, merkten we dat bedrijven echt zaten te springen om mensen. Maar we merkten dat er een doelgroep was die vervolgens niet benaderd werd, namelijk de meisjes.”
In samenwerking met vrouwelijke docenten en studenten binnen de ICT-opleidingen zette de school een project op. Doel: meer meiden werven voor de opleiding. De meiden treden herkenbaar op als ‘Miss IT’ tijdens bijvoorbeeld open dagen met hun kraam, eigen logo en kleding. Zij gaan het gesprek aan met meiden die zoeken naar een opleiding. Inmiddels steeg het aantal meiden op de opleiding van drie naar zes procent. Dat betekent in absolute aantallen dat er nu 120 meiden deelnemen aan onze opleidingen.”
Vrouwen in tanks
Ook andere sectoren proberen de toekomst van hun sector veilig te stellen. Dat begint ook volgens Tank Storage Magazine & StocExpo bij het aantrekken van de juiste mensen en een diversiteit aan talent, vaardigheden, ervaring en denken te behouden. Met hun nieuwe initiatief ‘Women in tanks’ willen ze de diversiteit in die industrie bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk is een op de acht ingenieurs een vrouw. Een voorbeeld en een inspiratiebron. Een aantal van hen deelt daarom hun mening over hoe geweldig zij de tankopslagsector vinden. Rolmodellen voor werken in de tanksector dus.