Ga naar hoofdinhoud

‘Technicitekort schaadt concurrentiepositie van Nederland’

Foto: Techniekbeeldbank

Als er niets gebeurt om het technicitekort op te lossen, ziet de meerderheid van de technici (56%) en HR-beslissers (52%) verwezenlijking van de energietransitie binnen de gestelde tijd van het Klimaatakkoord niet gebeuren. Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC.

Duurzaamheid

Basis van het rapport vormt een onderzoek onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.

Van de technici (44%) en HR-beslissers (46%) vindt dus bijna de helft het onhaalbaar dat in 2030 27 procent van de energie uit duurzame bronnen komt. Ditzelfde geldt voor de doelstelling dat energie in 2050 bijna helemaal duurzaam moet zijn.

Concurrentiepositie

De vertraging van de noodzakelijke verduurzaming in Nederland (39%) vormt volgens de respondenten een belangrijk maatschappelijk gevolg van het technicitekort. Ook komen er economische gevolgen naar voren uit de TechBarometer. Zo zegt driekwart (73%) van de HR-beslissers dat het de concurrentiepositie van Nederland negatief beïnvloedt. Daarnaast remt het technicitekort innovatie (45%) en maakt het Nederland minder aantrekkelijk als vestigingsplaats voor productiebedrijven (38%).

Energietransitie biedt kansen

De energietransitie biedt mogelijkheden denken de respondenten. Zo vinden zes op de tien (58%) HR-beslissers dat het stoppen met fossiele projecten kansen biedt voor omscholing naar de techniek. Immers er komt personeel beschikbaar uit steenkool-, olie en gasprojecten. Ook vergroot de energietransitie het aantal zij-instromers. De helft vindt dat de energietransitie de techniek een aantrekkelijk vak maakt. Net als het groeiende belang van duurzaamheid (2/3 van de potentiële zij-instromers).

Technicitekort

John Huizing, directeur bij ROVC: “De energietransitie biedt zowel kansen als uitdagingen voor de technische sector en het terugdringen van het personeelstekort. Het genereert positieve effecten op het personeelstekort in termen van omscholingskansen en aantrekkelijkheid van de sector. Tegelijkertijd vraagt het om andere kennis en vaardigheden van technici. Wat echter als een paal boven water staat, is dat technische organisaties moeten inspelen op deze trend. Zorg dat je de juiste kennis en vaardigheden in huis hebt en communiceer met personeel en potentiële zij-instromers over wat de energietransitie betekent voor de branche en hun eigen ontwikkeling. Alleen met voldoende én gekwalificeerd personeel kan de energietransitie plaatsvinden. Dat vraagt niet alleen om ontwikkeling van huidige technici maar ook om het zo snel mogelijk functioneel inzetbaar maken van zij-instromers.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!