Ga naar hoofdinhoud

Techniek en innovatie tijdens de Maand van de Geschiedenis

Foto: techniekbeeldbank

Op 1 oktober start het grootste, historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’ Ontdek de innovatie tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Techniek en innovatie

Op diverse plaatsen, vaak in context van de besproken geschiedenis besteden ze aandacht het thema Eureka. Bovendien in sommige gevallen ook nog met een parallel kinderprogramma. Want daar begint het toch: passie voor techniek. Nee het begon natuurlijk ooit allemaal met een emmer maar hoe verliep daarna de ontwikkeling van de handbrandspuit?

En hoe kan een houten ring nou bestand zijn tegen gloeiend ijzer van 1500 graden Celsius? Toch bleek die verhitting de oplossing voor een veelvoorkomend probleem bij de productie van staal.

Ook het Nationaal Militair Museum in Soest doet mee. Ontdek de fascinerende wereld van militaire uitvindingen en hun complexe rol in de geschiedenis.

Veel uitvindingen zijn een zegen voor de mensheid maar kunnen ook verwoestende effecten hebben. Wie zag nog niet de film Oppenheimer?

Archiefstukken

Tijdens de rondleiding door de depots tonen lokale archieven hun pronkstukken. Van De Bilt, De Ronde Venen tot aan de Stichtse Vecht nemen u mee in  bijzondere verhalen en ontwikkelingen.

De NVBS organiseert een lezing over omslagpunten bij de elektrificatie van het spoor. De Hofpleinlijn behoorde in 1908 tot een van de eerste geëlektrificeerde spoorlijnen van Europa. En de organisatie legt een link naar de toekomst met overpeinzingen over de gebruikte spanningssoort op het huidige spoorwegnet in Nederland nu het gelijkstroomsysteem tegen zijn grenzen aanloopt.

Van Hanze tot Huygens In de binnenstad van Zutphen vonden archeologen ongeveer tien jaar geleden een mysterieus voorwerp. Dit kon wel eens het oudste horloge van Europa zijn. In het kwadrantcollege kom je alles te weten over dit unieke instrument uit de Hanzetijd en hoe dat toen al de koopvaarder letterlijk en figuurlijk verder bracht.

350 jaar geleden ontwierp Christiaan Huygens de slingerklok. In de tentoonstelling ‘Reis door de Tijd’ treedt Huygens als gids op en bewonder je één van zijn authentieke slingerklokken. Kinderen gaan op ontdekkingsreis langs Huygens´ uitvindingen met een speurtocht.

Patat en 3D radar

En nog twee tegenstellingen want wist u dat de Koninklijke Marine zich in de Koude Oorlog al waagde aan 3D radar? Daarmee konden onze schepen tegelijkertijd de afstand en hoogte van een doelwit meten. U kunt er zelf mee kennismaken in de experience Missie Cold Storm.

Jaffe Vink vertelt in het Fries Landbouwmuseum over zijn boek ‘De uitvinding van patatfriet en 49 andere uitvindingen die ons leven hebben veranderd’. Een verhaal over vooruitgang, over mogelijkheden van wetenschap en innovatie. Maar tegelijk ook een verhaal over de angst voor de vooruitgang.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!