Ga naar hoofdinhoud

Vrouw in de techniek als rolmodel

Foto’s van Magteld Hage Bomhof

Met maar 14 vrouwen onder de Nederlandse technici valt er volgens Kolmer Elektromotoren nog heel wat te winnen. Vandaar dat ze hun technisch tekenaar Charlotte Kok in het zonnetje zetten.

Vrouw in de techniek

Ook al gaan er de laatste jaren meer vrouwen aan de slag in de techniek, van 162.000 in 2013 naar 219.000 in 2019 hun totale vertegenwoordiging blijft achter.

Een imagoprobleem lijkt het. Want van techniek word je toch vies? En je loopt altijd in een blauwe overall…..

Het percentage vrouw in de techniek ligt ruim onder de 20 procent. En daarvan werkt bovendien een groot gedeelte op HBO-niveau of hoger.

De enige

Bij Kolmer Elektromotoren koesteren ze hun vrouw in de techniek. Charlotte Kok begon in de werkplaats en verhuisde onlangs naar kantoor. Naast haar studie Technicus Mechatronica Systemen werkt ze als technisch tekenaar.

“Op de middelbare school koos ik voor de technische vakken omdat die me aantrokken. Vanaf mijn 14e werkte ik als vrijwillig lichttechnicus bij een poppodium. Ik werkte eigenlijk altijd tussen mannen. Maar ook in mijn opleiding begon gemiddeld een vrouw per studiejaar. Ook in mijn klas ben ik de enige vrouw, op zich geen probleem maar soms loop je als vrouw wel tegen dingen aan.” 

Tekenen, school en afstuderen

Sinds de zomer werkt Charlotte naast het tekenen aan een afstudeerproject. In samenwerking met Kolmer laat ze (met twee klasgenoten) bij de Botterstichting Harderwijk een punter varen op een elektromotor. Charlotte: “Superleuk om te doen. Binnenkort start ook mijn derdejaars stage die ik ga uitvoeren bij Techtron, een klant van Kolmer. Daar voeren we een pilotproject uit voor het op afstand monitoren van elektromotoren. Na mijn diploma wil ik in deeltijd mijn associate degree Engineering gaan halen. Dat betekent nog twee jaar een combinatie van studeren en werken en vervolgens aan de slag in de techniek!”

Rolmodel

Kolmer biedt ruimte aan verschillende mensen. Het bedrijf vindt diversiteit verrijkend voor het bedrijf. Volgens Charlotte maakt diversiteit op de werkvloer (en dus meer vrouwen in de techniek) het werk leuker. “Ik geloof dat verschillende typen mensen over verschillende kwaliteiten beschikken. Vrouwen en mannen kijken vanuit een ander perspectief en brengen ieder hun eigen sterke punten in. Een mooie mix voegt voor zowel medewerkers als organisaties wat toe.”

Redenen voor het kleine aantal vrouwen in de techniek variëren van een onduidelijk beeld van de branche tot aan een laag zelfbeeld als het gaat om bètavakken. Ook het gebrek aan rolmodellen draagt bij aan het verliezen van interesse in techniek bij meiden. Zo zijn er bijvoorbeeld weinig vrouwelijke docenten technische vakken. Charlotte: “Het zit ‘m denk ik voor een groot deel in onwetendheid en in het beeld dat mensen hebben. Iedereen denkt nog steeds dat werken in de techniek voor mannen is. Ergens op het basis- en voortgezet onderwijs gaat het mis. Ik draaide een tijdje in de werkplaats mee. Fysiek best zwaar maar zeker met de huidige technologische ontwikkelingen blijft er meer dan genoeg werk over dat vrouwen kunnen doen. Ik weet zeker dat ze het ook echt leuk zouden vinden! Het is volgens mij belangrijk dat meiden die willen en durven zich welkom voelen. Daarin kunnen opleidingsinstituten en bedrijven wat betekenen.”

Tips van Charlotte:

  • Geef het goede voorbeeld. Zorg als bedrijf voor een divers team en neem vrouwen aan
  • Nodig jonge meiden (basis- en middelbaar onderwijs) uit om te komen kijken bij technische organisaties
  • Zorg dat alle praktische voorzieningen goed geregeld zijn
  • Stimuleer een open en prettige werksfeer waarin vrouwen zich welkom voelen

Kolmer

“Bij Kolmer kwam ik in een hele aardige groep mensen terecht. Er is een informele en fijne sfeer onderling. Niemand gaf mij de indruk te moeten wennen aan een vrouw op de werkvloer. Het gaat hier om competenties: wat kun je en wat wil je. Daarbij maakt het niet uit wat je achtergrond, geslacht of nationaliteit is. Ze staan echt open voor mensen en dat vind ik heel mooi.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!