Ga naar hoofdinhoud

Waterinnovatieprijs 2021 voor AdOx en watervergassingsfabriek

Op 2 december 2021 reikte de Unie van Waterschappen de Waterinnovatieprijs uit. In de prijzen viel een methode om medicijnresten uit afvalwater te zuiveren. De publieksprijs ging naar een superkritische watervergassing.

Waterinnovatieprijs 2021

De deelnemers konden zich dit keer inschrijven voor vier categorieën. Die vormen volgens de organisator de grootste uitdagingen in de watersector op dit moment. Naast het aanpassen aan weersextremen, Gezond water en een gezonde bodem, Klimaatneutraliteit ging de vierde categorie in op het thema van het Waterinnovatiefestival. Namelijk Het waterschap van de toekomst.

AdOx

AdOx, een door de TU Delft bedachte technologie dient voor afvalwaterzuivering van medicijnresten. De technologie bracht hoogheemraadschap van Delfland al oplossingen en won 2 december in de categorie ‘Gezond water en een gezonde bodem’. De methode werkt met zeolieten en ozon en levert geen bromaatproblemen op.

Zeolieten kunnen medicijnresten goed adsorberen en andere organische stoffen in het afvalwater juist niet. Een filter met dat soort korrels haalt selectief medicijnresten uit het effluent van een rwzi. Het verzadigde zeolietfilter regenereert door het met ozongas te doorstromen.

Xylem levert de ozonapparatuur en naast Delfland doen ook Waternet, Waterschap De Dommel en Hoogheemraadschap Rijnland mee.

Watervergassingsfabriek

De publieksprijs ging naar SCW. Dat bouwt op industriële schaal een superkritische watervergassingsfabriek. Boven 375 oC en 221 bar (de superkritische grens) ontleden alle natte, organische reststromen in een syngas. Dat kan katalytisch worden omgezet in groengas of groene waterstof. Binnenkort start de eerste watervergassingsfabriek in Alkmaar. In 2016 kwam HHNK in contact met het bedrijf toen het een pilot uitvoerde. Nu werken beide dus samen aan een ‘echte’ fabriek. De opstart nu gebeurt met crude glycerol en testen vindt ook plaats met andere reststromen. Samen met partner Gasunie hoopt SCW de komende vijf jaar een half miljard m3 (20 Pj) groengas productiecapaciteit te realiseren. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf een CCU-technologie waarmee het CO2 vastlegt in nuttige producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!