Als afgeleide van Industry 4.0 presenteert Aerzen op de Aqua Nederland Vakbeurs haar concept Wasser 4.0. Een systeem waarmee waterzuiveringen op energiegebruik kunnen worden gestuurd.
Duitsland als voorbeeld
Ir. Siert Wiersema, adjunct-directeur bij Aerzen: “In Duitsland ligt er een wettelijke verplichting rondom energiebesparing bij Rwzi’s. Benchmarking brengt dan de slechtste jongetjes van de klas naar boven. Daar werkt het Aerzen Wasser 4.0-programma dan ook al heel goed. Maar we merken een groot verschil met Nederland. Vandaar dat we de uitdaging aangaan en Nederlandse waterzuiveringen willen helpen te besparen op lucht. We ontwikkelden een zevenstappenplan voor Wasser 4.0. Zowel op de Aqua Nederland Vakbeurs als in de dagelijkse praktijk laten we klanten zien welke resultaten zij kunnen behalen als het gaat om energiebesparing.”
Balanceren
Waterzuiveringen sturen o.a. op nitraat. Al naar gelang dat gehalte wordt er meer of minder lucht ingebracht. Bij te weinig lucht gedijen de bacteriën niet goed. Te veel lucht verbruikt onnodige energie. Een kwestie van balanceren dus. Wiersema: “Als je bedenkt dat beluchting in de meeste gevallen 60-80 procent van het energieverbruik vertegenwoordigt, kun je de winst uittellen. Gebruikers kunnen het energiegebruik van onze blowers monitoren en sturen.”
Hij beaamt dat de grote waterzuiveringsinstallaties in Nederland hun zaakjes in het algemeen wel op orde hebben. “Maar er zijn heel veel kleinere waar de achterliggende structuur om goed te meten, ontbreekt. Daar zien we een groot potentieel.”
En voor die kleinere locaties is het goed te weten dat het bedrijf rekent met maximale terugverdientijden van een tot drie jaar.
Het optimum
Net als bij pompen luistert de bloweropstelling ook heel nauw. “We berekenen voor klanten het optimum. Als je namelijk twee dezelfde blowers opstelt zoals in Nederland vaak gebeurt, ben je je optimale regelbaarheid vaak al kwijt. Een combinatie van typen werkt beter. Een turboblower kan de basisvoorziening vormen. Flexibiliteit moet je uit een roots of hybride schroefblower halen. Wij als Aerzen durven te beweren dat bij de laatste vier tot vijf jaar niet meer geupdate waterzuiveringen 20 procent efficiency haalbaar is.”
Om toch flexibel op calamiteiten in te kunnen spelen, adviseert het bedrijf eerder een onderhoudscontract dan redundantie. Tijdelijke oplossingen, zoals een 24/7 onderhoudsservice of onze huurmogelijkheden kosten minder geld dan een blower te veel, ook al staat hij hele dagen niets te doen.”
Wasser 4.0 in vier stappen
- 0-meting: gedurende twee weken worden de blowers gemonitord en kunnen trends worden vastgesteld.
- Analyse: op het hoofdkantoor in Duitsland lezen de experts de uitkomsten uit en vellen een oordeel.
- Het rapport: een transparante en uitgebreide presentatie van de belastingprofielen en het energieverbruik van het blowerstation. Daaruit blijkt hoe het optimum, of zoals Aerzen het noemt Performance3 kan worden bereikt.
- AERsmart: een universele interface, oftewel het digitale gedeelte. Hiermee worden machinepark en centrale besturing gekoppeld. Verbinding vindt plaats via analoge signalen en bus-protocollen. Een embedded webserver zorgt voor overdracht via internet en maakt diagnose op afstand mogelijk.
![](https://i1.wp.com/www.pompnl.nl/wp-content/uploads/2019/03/Aerzen2.jpg?fit=592%2C194&ssl=1)