In deze economisch barre tijden delen we ook graag lichtpuntjes met u. Zo doen we het in vergelijking met de landen om ons heen helemaal niet slecht. Overigens kunt u zich vanmiddag (17-11-2020 13.00 uur) nog bij laten praten door Mathijs Bouman. Machevo en Bulk Vereniging nodigt hem uit om op hun Machevo Connect online de toehoorders bij te praten over de stand van zaken. Maar hier nog even de CBS-cijfers.
Wereldwijd
Het goede nieuws: Corona beïnvloedt de Nederlandse economie minder sterk dan gemiddeld in de EU. Na het sterke economische herstel in het derde kwartaal van 2020 lag het Nederlandse bbp nog drie procent onder het niveau van eind 2019. Maar het virus raakt de landen om ons heen veel harder. De economie van de EU kromp met vier procent in vergelijking met eind 2019.
In het eerste kwartaal van 2020 leidde het begin van de coronapandemie in Nederland tot een economische krimp van 1,5 procent. Vervolgens kromp de economie in het tweede kwartaal met 8,5 procent historisch sterk, waarop in het derde kwartaal een herstel van 7,7 procent volgde. In veel andere landen in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten was er sprake van een soortgelijk groeipad. Een bescheiden krimp in het eerste kwartaal, gevolgd door een uitzonderlijke klap in het tweede kwartaal en een even uitzonderlijk herstel in het derde kwartaal.
Alleen kromp ons bbp vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 minder. Lag het bbp in Nederland in 2020 Q3 drie procent onder het niveau van eind 2019, in Frankrijk kijken ze op een 4,1 procent achterstand, in Duitsland 4,2 procent en in Zweden 5,0 procent. In België lag het bbp nog 5,7 procent onder het niveau van eind 2019. Het Verenigd Koninkrijk spant de kroon met 9,7 procent minder dan voor de coronacrisis.
Stand van de economie
Na de ongekende krimp van 8,5 procent in Nederland in Q2 2020 nam het bbp in het derde kwartaal van 2020 met 7,7 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze groei, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie door huishoudens. Verder namen ook de overheidsconsumptie, het handelssaldo en de investeringen toe. De groei in het derde kwartaal weegt echter niet op tegen de daling in de eerste twee kwartalen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 kromp de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met drie procent.
Industrie
In de industrie lag dat percentage op 2,1, met als meest negatieve uitschieters de aardolie- en de transportmiddelenindustrie en als grootste positieve uitschieter de voedings- en genotmiddelenindustrie.
In het derde kwartaal van 2020 waren er 164 duizend banen meer dan een kwartaal eerder. Als gevolg van de coronacrisis nam het aantal banen een kwartaal eerder nog met 297 duizend af. Ook het aantal vacatures nam in het derde kwartaal toe. Deze toename met 16 duizend vacatures volgde op een daling van 86 duizend in de eerste helft van dit jaar. Het aantal werklozen lag met 419 duizend in het derde kwartaal 70 duizend hoger dan in het voorafgaande kwartaal. Dat kwam vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk.