Busch reikte onlangs zijn Innovation Award 2018 uit aan ahornsiroopproducent en fabrikant van apparatuur voor het maken van ahornsiroop, het Canadese bedrijf Les Équipements Lapierre (Lapierre Equipment Inc.).
Vacuüm Award
Door gebruik te maken van de Mink drogeklauwenvacuümpompen van Busch veranderde het bedrijf de manier waarop ahornsiroop direct van bomen worden afgetapt. Hierdoor verbeterde de efficiëntie van het productieproces van ahornsiroop.
Busch Vacuümpompen en Systemen reikt de Busch Innovation in Vacuum Award elk jaar uit. De prijs gaat sinds 2013, de 50e verjaardag van Busch naar personen of bedrijven die op een innovatieve manier vacuümtechniek toepassen. Een belangrijk criterium vindt het bedrijf dat de wereld en het milieu ervan profiteren.
Lapierre Equipment Inc.
Les Équipements Lapierre werd in 1978 opgericht door Donald Lapierre. Lapierre produceert alle apparatuur en toebehoren die nodig zijn om sap van de esdoorn af te tappen, te verzamelen en te koken en ahornsiroop te maken. Lapierre is ook een van ’s werelds grootste producenten van biologische ahornsiroop. Het bedrijf tapt elk jaar het sap af van zo’n 150.000 esdoorns en het fungeert ook als onderzoek- en ontwikkelingscentrum voor Les Équipements Lapierre. Tot aan de jaren 1970 kregen de esdoorns gaten waarin metalen tapjes staken. Het sap druppelde dan uit de boom in emmers. Donald Lapierre maakte in het begin ook gebruik van deze traditionele methode. Vanuit onvrede met de traditionele manier van sap verzamelen, evranderde hij het hele proces. Zijn vader gebruikte al een eenvoudig maar net zo efficiënt vacuümsysteem. Donald verbeterde dit systeem door over te stappen op plastic slangetjes en tapjes in combinatie met zijn uitvinding van gepatenteerde extractors (sapvrijgevers). Met deze uitvindingen creëerde hij een netwerk van slangetjes en vacuüms dat sap uit de bomen onttrekt in plaats van het in een emmer op te vangen. Het verzamelen verliep sneller zonder de emmers meerdere keren per dag te verwisselen. Bovendien waren deze tapjes veel kleiner dan de traditionele varianten. Hierdoor herstelden de esdoorns sneller. Het Maple Research Center van de Universiteit van Vermont testte de effecten van het gebruik van vacuümtechniek op bomen en onderzocht de kwaliteit van de siroop. Het onderzoek toonde aan dat noch de gezondheid van de bomen, noch de kwaliteit van het siroop hieronder leden.
De enige zwakke plekken in het eerste vacuümsysteem waren de vacuümpompen, vloeistofringvacuümpompen en oliegesmeerde draaischuifvacuümpompen. Een nieuwe oplossing met Mink drogeklauwenvacuümpompen vormde de oplossing. Deze vacuümpompen leveren een efficiënt, schoon en droog vacuüm zonder dat water of olie als bedrijfsvloeistof nodig is. De pompen zijn bovendien nagenoeg onderhoudsvrij.