Ga naar hoofdinhoud

Toepassing en onderhoud van drukregelaars

Een drukregelaar regelt de druk van een gas of vloeistof in een systeem. Het werkt door het debiet van de vloeistof aan te passen om een constant ingestelde druk te handhaven. Gebruik ervan vindt plaats in verschillende industrieën en toepassingen. Van de olie- en gasindustrie, elektriciteitscentrales tot aan de levensmiddelen- en drankenindustrie. 

Toepassingen

Uw auto beschikt bijvoorbeeld over drukregelaars om de druk van brandstof en lucht in de interne verbrandingsmotoren te regelen. Maar drukregelaars dienen in de olie- en gasindustrie om de druk van aardgas en ruwe olie te reguleren bij transport door (pijp)leidingen. De chemische sector gebruikt ze om de druk van gassen en vloeistoffen in verwerkingsinstallaties te regelen. In de HVAC-sector passen ze drukregelaars toe voor lucht en water in verwarmings- en koelsystemen. En in de medische sector regelen die de druk van gassen en vloeistoffen in medische apparatuur zoals zuurstoftanks en anesthesieapparatuur.

Ook in brouwerijen gebruiken ze drukregelaars en wel voor kooldioxide bij het carboniseren van bier.

Het handhaven van een constant drukniveau in een systeem kan bijdragen aan een efficiënte werking en het voorkomen van schade aan apparatuur. 

Werking

Het handhaven van de constant ingestelde druk gebeurt gewoonlijk met een veerbelast membraan of een zuiger verbonden aan een klep die de stroomsnelheid regelt. 

Wanneer de inlaatdruk de ingestelde druk overschrijdt, beweegt het membraan of de zuiger. Hierdoor opent de klep en stroomt er meer vloeistof door. Dit vermindert op zijn beurt de druk. Omgekeerd, wanneer de inlaatdruk onder de ingestelde druk ligt, beweegt het membraan of de zuiger in de tegenovergestelde richting en sluit de klep om de vloeistofstroom te beperken. Dit verhoogt de druk.

Beïnvloedende factoren

Er spelen verschillende factoren die de werking van een drukregelaar beïnvloeden. Waaronder de inlaatdruk, de uitlaatdruk, het debiet en de viscositeit van de vloeistof. Daarnaast moet de regelaar bestand zijn tegen de temperatuur en de druk van de vloeistof alsmede tegen trillingen of schokken die in het systeem kunnen optreden.

HVAC-industrie

In de HVAC-industrie gebruiken ze drukregelaars voor de druk van koelmiddel in airconditioningsystemen, de druk van water in verwarmingssystemen en de druk van aardgas in boilers. Maar ze vinden ook toepassing bij de verbrandingslucht in ovens om daar de efficiëntie te verbeteren en uitstoot te verminderen.

Een veel voorkomend probleem met drukregelaars in de HVAC-industrie is een verlies van drukcontrole. Dit kan gebeuren bij verstopping van de regelaar met vuil of beschadiging van het membraan of de veer in de regelaar.

Allereerst dient u dan een visuele inspectie van de drukregelaar te doen. Een verstopt filter of beschadigd membraan valt dan snel te constateren. Mocht dat geen soelaas bieden, dan kan het nodig zijn druktestapparatuur te gebruiken om de druk in het systeem te meten en vast te stellen of de druk al dan niet fluctueert.

Onderhoud

Na vaststelling van het probleem kunt u de drukregelaar zo nodig reinigen of vervangen. Reinigen kan vaak door het vuil met een borstel te verwijderen of met perslucht uit te blazen. Bij beschadiging van veer of membraan rest slechts vervanging.

Als het probleem niet bij de drukregelaar ligt maar bij het systeem, moet u controleren op eventuele lekken in het systeem. Want ook lekken kunnen de druk doen dalen. Na reparatie van eventuele lekken maar ook na het reinigen, stelt u de drukregelaar op de juiste stand opnieuw af. Dit kan aan de hand van de instructies van de fabrikant of door een professionele HVAC-technicus te raadplegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Met PompNL Digitaal lees je onze beste artikelen over belangrijke ontwikkelingen over pompsystemen, procesoptimalisaties en hun toepassing. Digitaal artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van PompNL. Neem nu een abonnement voor maar 4,95 per maand!